Koningsbergerlezing 2014

Annetje Ottow en Martha Minow in het Academiegebouw

Op 15 december 2014 gaf Martha Minow, voormalig decaan aan de Harvard Law School, de vijfde Koningsbergerlezing, getiteld Upstanders, Whistleblowers, and Rescuers: Who are They and Who are We?

Voorvechters zijn mensen die opkomen voor hun overtuiging, zelfs als ze alleen staan. Ze spreken zich bijvoorbeeld openlijk uit tegen discriminatie en onrechtvaardigheid of maken misstanden bekend (klokkenluiders). Een voorstander neemt hiermee risico’s, bijvoorbeeld op afkeuring of represailles, en het kan hem tijd, geld en emotie kosten. Wat beweegt sommigen om toch voorvechter te worden? En kunnen we het gedrag stimuleren, bijvoorbeeld via educatie?

Over Martha Minow

Martha Minow is Morgan and Helen Chu Professor of Law en decaan van Harvard Law School. Ze is expert op het gebied van mensenrechten en advocatuur voor raciale en religieuze minderheden, vrouwen, kinderen en gehandicapten. Ze schrijft en geeft les over privatisering, militair recht en etnische en religieuze conflicten. Minow, ooit docent van Barack Obama bij Harvard, werd in 2009 door de Amerikaanse president voorgedragen voor het bestuur van Legal Services Corporation, waar ze nu vicepresident is.