Dies Natalis 2008, Universiteit Utrecht 372 jaar

Dies Natalis 2008
Foto: Pieter van Dorp

De Universiteit Utrecht vierde op woensdag 26 maart haar 372-jarig bestaan in de Domkerk te Utrecht.

Diesrede: Ieke Moerdijk

De diesrede, getiteld 'Bol van Wiskunde' werd gehouden door prof.dr. Ieke Moerdijk, hoogleraar topologie bij het departement Wiskunde van de faculteit Bètawetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

Verleende eredoctoraten

Prof. Michael Storper heeft gezaghebbende publicaties op zijn naam staan over globalisering, regionale ontwikkeling en over de sociale (niet-economische) dimensies van economische ontwikkelingen, de zogenaamde ‘untraded independencies’. Storper is als hoogleraar economische geografie verbonden aan de London School of Economics. Daarnaast werkt hij aan het Institut d' Etudes Politiques in Parijs en aan de Amerikaanse universiteit UCLA. Erepromotores zijn prof.dr. Ron A. Boschma en prof.dr. Oedzge A.L.C. Atzema, beiden hoogleraar bij het departement Sociale Geografie en Planologie van de faculteit Geowetenschappen.

Prof. Daron Acemoglu is op dit moment binnen de economische wetenschappen een van de meest vooraanstaande en meest geciteerde economen. Hij wordt alom gezien als een toekomstige winnaar van de Nobelprijs voor economie. In 2005 won Acemoglu de zeer prestigieuze ‘John Bates Clark medal’ die om de twee jaar aan de beste in de VS werkzame econoom wordt uitgereikt. Acemoglu is verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology. Prof.dr. Harry Garretsen en prof.dr. Clemens J.M. Kool, beiden hoogleraar bij het departement Economie van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, zijn erepromotores.