Dies Natalis 2002, Universiteit Utrecht 366 jaar

Dies Natalis 2002
Foto: U-blad / DUB

Tijdens de 366e Diesviering van de Universiteit Utrecht, die gehouden werd in de Janskerk, werden eredoctoraten uitgereikt aan de dichter en neurowetenschapper Rudy van den Hoofdakker ofwel Rutger Kopland, de natuurkundige Randall Hulet en de historica Margaret Jacob.

Verleende eredoctoraten

Prof.dr.Rudy van den Hoofdakker ofwel Rutger Kopland kreeg zijn eredoctoraat vanwege zijn dichterlijke oeuvre en voor zijn werk als psychiater en neurowetenschapper. Zijn oeuvre behoort tot de belangrijkste uit de Nederlandse poëzie. In 1988 won hij de P.C.Hooftprijs. Hiernaast heeft Prof.dr. Rudy van den Hoofdakker veel betekend voor de psychiatrie en het hersenonderzoek.

Prof.dr.Randall Hulet is als Fayez Sarofim Professor of Physics verbonden aan de Rice University in Houston, Texas. Opvallend in zijn werk is dat hij erin slaagt om met een relatief kleine groep medewerkers een belangrijke bijdrage te leveren op het terrein van de atomaire quatumgassen. Hij speelt bijvoorbeeld een actieve rol in het onderzoek naar de Bose-Einstein condensatie.

Prof.dr. Margaret Jacob is Professor of History aan de University of California, Los Angeles. Zij krijgt haar eredoctoraat vanwege haar belangrijke rol in het onderzoek naar de Nederlandse intellectuele geschiedenis in de periode 1650-1750. Haar werk heeft geresulteerd in de nu gangbare visie dat de Nederlandse Verlichting van de late 17e eeuw in intellectuele durf niet voor de Europese onder hoefde te doen, en er in de tijd zelfs aan vooraf ging.