Coronavirus - veelgestelde vragen

Wat is het nieuwe coronavirus (2019-nCoV)?

Het in China geïdentificeerde 2019-nCoV is een nieuwe stam van coronavirussen die nog niet eerder bij mensen is geïdentificeerd. Coronavirussen behoren tot een grote familie van virussen die ziekte kunnen veroorzaken bij mens of dier. Zeer zelden kunnen dierlijke coronavirussen mensen infecteren en zich verspreiden van mens-tot-mens. Menselijk coronavirussen worden meestal geassocieerd met milde ziekte of lichte verkoudheid. Tot nu toe waren er twee specifieke coronavirussen die van dier op mens zijn overgegaan en ernstige ziekte hebben veroorzaakt bij de mens: MERS en SARS.

Hoe kan ik herkennen of ik besmet ben met het 2019-nCoV?

Patiënten met bevestigde 2019-nCoV-infectie hebben naar verluidt milde tot ernstige luchtwegaandoening gehad met symptomen van:

  • koorts;
  • hoesten;
  • kortademigheid;
  • longklachten (minder vaak voorkomende ernstige complicatie).
Hoe kan het coronavirus worden overgedragen?

Het nu heersende coronavirus is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld twee andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt. (Bron RIVM) 

Coronavirussen worden overgebracht onder meer via de lucht met speekseldruppeltjes die vrijkomen door te hoesten of te niezen.

Deze druppeltjes, die zich in de lucht verplaatsen, kunnen iemand rechtstreeks besmetten via de ademhaling. Via de lucht komen deze druppeltjes ook terecht op allerlei voorwerpen. Iemand kan besmet worden als hij een voorwerp aanraakt waarop zich virussen bevinden en daarna de ogen, neus of mond aanraakt.

Het virus kan ook overgedragen worden via de handen. Wanneer de mond met de handen afgeschermd wordt tijdens het hoesten of niezen, zijn daar de virussen op aanwezig. Dit kan vervolgens door aanraking achterblijven op voorwerpen.

Wat kunnen mensen doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Deze maatregelen zijn zijn:

  • was je handen regelmatig;
  • hoest en nies in een papieren zakdoekje of de binnenkant van je elleboog;
  • gebruik papieren zakdoekjes i.p.v. een herbruikbare zakdoek.

Lees meer over handen wassen op de website van het RIVM

Wat is de incubatietijd van 2019-nCoV?

De incubatietijd is de periode tussen het binnenkrijgen van het 2019-nCoV tot aan het moment van de eerste ziekteverschijnselen. Op dit moment denkt men dat symptomen van 2019-nCoV binnen twee tot veertien dagen na blootstelling kunnen optreden. Dit is gebaseerd op wat eerder werd gezien als de incubatietijd van MERS-virussen.

Wanneer ben je besmettelijk voor anderen?

Tijdens de incubatietijd ben je al besmettelijk voor anderen evenals de periode dat je symptomen van de ziekte hebt.