Coronavirus - reizen naar het buitenland

De Universiteit Utrecht volgt het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken op Nederland Wereldwijd. Gezien de onzekerheid wordt studenten en medewerkers met klem afgeraden naar het buitenland te vertrekken. Studenten en medewerkers die voor werk of studie toch willen reizen mogen dit alleen na afstemming met hun leidinggevende of studieadviseur.

Ik ben Nederlandse student of medewerker. Kan ik reizen naar het buitenland?

Studenten en medewerkers worden met klem afgeraden om naar het buitenland te reizen.

De Universiteit Utrecht volgt het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken op Nederland Wereldwijd. Er zijn voor veel landen beperkingen voor het in- en uitreizen. Bovendien kan je in Nederland gebruikmaken van de medische zorg én heb je in Nederland in veel gevallen een groter netwerk om op terug te vallen.

Ik ben internationale student of medewerker. Kan ik terugreizen naar mijn thuisland?

We adviseren internationale degree studenten die momenteel in Utrecht zijn om hier te blijven en onderwijs op afstand te volgen. Wil je hulp bij  het maken van de afweging, bijvoorbeeld omdat je graag naar huis wilt, neem dan contact op met een studieadviseur.

Internationals die op exchange zijn bij onze universiteit adviseren we om contact op te nemen met hun thuisuniversiteit en af te stemmen of terugkeren naar huis wenselijk en mogelijk is.

Ben je internationale medewerker, neem dan contact op met je leidinggevende om opties te bespreken.

Je maakt uiteindelijk zelf de afweging of je wel of niet terugreist naar jouw thuisland. In alle gevallen raden we je aan te kijken naar mogelijkheden om thuis te werken of onderwijs te volgen in jouw thuisland, mogelijke (toekomstige) reisbeperkingen en de gezondheidszorg in jouw thuisland.

Let op: er zijn voor veel landen beperkingen voor het in- en uitreizen. Bekijk hiervoor de informatie die wordt verstrekt vanuit het desbetreffende land.

Ik heb een binnenkort een exchange/veldwerk gepland in een regio waarvoor het reisadvies niet groen is. Wat moet ik doen?

Mijn opleiding heeft onderwijs, zoals veldwerk, geannuleerd of gaat dat waarschijnlijk doen. Wat moet ik doen?

Neem zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur of de docent van je opleiding. Samen kijken zij met jou naar maatwerkoplossingen, zoals alternatieve opdrachten of cursussen, om studievertraging zoveel mogelijk te voorkomen.

Hebben studenten die willens en wetens naar rood/oranje gebied gaan en vervolgens studievertraging oplopen recht op afstudeersteun?

Afstudeersteun is bedoeld voor studenten die door overmacht studievertraging oplopen. Wanneer iemand moedwillig naar een rood/oranje gebied gaat is dit een eigen keuze en geen overmacht. Het is dan in principe niet mogelijk om afstudeersteun aan te vragen.

Hebben studenten die getroffen worden door het coronavirus recht op afstudeersteun conform de regeling van het profileringsfonds?

Afstudeersteun kan worden toegekend als een student studievertraging oploopt door overmacht. Bijvoorbeeld in het geval van:

• Ziekte (dus ook het corona-virus); en/of
  • Niet studeerbaarheid opleiding (zoals het sluiten van een universiteit).

Voor studenten die door het corona-virus studievertraging oplopen, gelden dezelfde regels als voor andere studenten die een beroep willen doen op afstudeersteun. Deze voorwaarden zijn terug te lezen op de pagina over Overmacht.

Ik ben op uitwisseling of ben van plan om op uitwisseling te gaan via het Erasmus+ subsidieprogramma, wat voor gevolgen heeft het coronavirus voor mijn reis?

Je vindt een lijst van actuele vragen en antwoorden op de Erasmus+ website. Staat het antwoord op je vraag hier niet bij? Je kunt ook een e-mail sturen naar erasmus@uu.nl.

Ik ben momenteel voor studie of werk in een ander land of kom uit een ander land, wat nu?

Studenten

In verband met de toenemende onzekerheid over de situatie in het buitenland en het feit dat in hoog tempo landen hun grenzen aan het sluiten zijn, adviseren wij met klem Nederlandse studenten in het buitenland om terug te keren naar huis.

We adviseren internationals die op exchange zijn bij onze universiteit, om contact op te nemen met hun thuisuniversiteit en af te stemmen of terugkeren naar huis wenselijk is.

We adviseren internationale degree students dit momenteel hun familie bezoeken in hun thuisland om niet te reizen en vanaf volgende week onderwijs op afstand te volgen.

We adviseren internationale degree studenten die momenteel in Utrecht zijn om hier te blijven en vanaf volgende week onderwijs op afstand te volgen.

Ben je een internationale degree student en ben je momenteel in het buitenland voor je studie, neem dan contact op met je studieadvisuer om de beste optie voor jou te bespreken.

UU studenten die hierdoor extra reiskosten maken (bovenop kosten die vergoed worden door hun reisverzekering) komen in aanmerking voor vergoeding van deze kosten door de UU. Internationals die op exchange zijn bij de UU adviseren wij hiervoor contact op te nemen met hun thuisuniversiteit.

Medewerkers

Wij vragen medewerkers die tijdelijk in het buitenland verblijven met klem te overwegen naar Nederland terug te keren. Daarbij moet je mogelijke (toekomstige) reisbeperkingen en/of de gezondheidszorg in het land waar je nu verblijft in ogenschouw nemen en overleg indien nodig met je leidinggevende. Eventuele extra reiskosten kunnen vergoed worden. Ben je een internationale medewerker en verblijf je op dit moment in je land van herkomst, dan laten we de keuze aan jou. Neem wel contact op met je leidinggevende hierover.

Ik zie mijn vraag niet beantwoord, wat nu?

Heb je een algemene vraag over het coronavirus? Dan kun je de informatielijn van het RIVM bellen. Het telefoonnummer daarvan is: 0800-1351. Heb je een vraag die specifiek over de Universiteit Utrecht gaat? Dan kun je mailen naar coronavirus@uu.nl.