Workshop sociale media als inspiratiebron voor het onderwijs
Op deze pagina vind je informatie over de workshop Sociale media als inspiratiebron voor het onderwijs die is ontwikkeld op basis van het onderzoek Youth’s desire to learn: the pedagogies of platformised learning communities.
Dit onderzoek laat zien hoe jongeren zelf hun leren vormgeven in leergemeenschappen op sociale media. De resultaten kunnen leerkrachten en onderwijsbeleidsmakers helpen om na te denken over hoe ze met sociale media op school willen omgaan in de klas en op school. In deze workshop laten we zien dat sociale media meer te bieden heeft dan alleen de bekende risico’s.
Doel van deze workshop
- Reflectie op de rol van sociale media in het onderwijs.
- Een inkijk in de online leerervaringen van jongeren als een inspirerende spiegel op het formele onderwijs.
- Ervaren hoe sociale media een positieve bijdrage kunnen leveren aan het leerproces van jongeren.
Voor wie?
Het workshoppakket dat je op deze pagina vindt, is bedoeld voor diegene die de workshop geeft: een bestuurder of docent binnen het voortgezet onderwijs (VO).
De workshop kan je bijvoorbeeld doen tijdens scholingsbijeenkomsten voor VO-docenten en bestuurders. Je biedt met deze workshop aan docenten de ruimte om na te denken over hoe zij de online leerwereld van hun scholieren kunnen betrekken bij hun onderwijs.
Denk aan een informaticadocent die mogelijk gebruik kan maken van online programeergemeenschappen op Twitch of een docent maatschappijleer die LGBTQI+ vloggers op YouTube inzet of een docent Nederlands die gebruik maakt van boektokkers op TikTok. Na afloop van de workshop zullen jullie gezamenlijk en op basis van kritische inzichten uit de wetenschap jullie beleid rondom sociale media en smartphones (verder) kunnen vormgeven.
Inhoud
In dit workshoppakket vind je de volgende bestanden/pagina’s:
- Een Read Me bestand (Word): begin hier, dit document bevat een overzicht van wat je waar voor gebruikt tijdens de workshop.
- Workshop Powerpoint: dit is de PowerPointpresentatie die je tijdens de workshop gebruikt. Onder elke slide staat de informatie die je bij die slide vertelt. Schuingedrukt staat tekst die je niet vertelt maar uitvoert. Deze instructies vind je in de notes (klik eventueel helemaal onderaan rechts op het icoontje voor notities). De video die genoemd wordt in deze powerpoint wordt aankomende week nog toegevoegd.
- Workshop mail opzet (Word): dit is een voorzet voor een mail om je collega’s voor deze workshop uit te nodigen.
- Drie webpagina’s die elk een alternatieve leervorm omschrijven die jongeren online in gemeenschappen hebben ontwikkeld, met op die pagina ook een link naar een handout:
- Tool De online leerwerelden in jouw klas (Word): een extra tool om met je klas in gesprek te gaan over hun online leren.
Feedbackformulier
De workshop is momenteel in een pilotfase. We horen daarom graag van je hoe je de workshop hebt ervaren. Tips en feedback zijn zeer welkom. Laat deze achter door het formulier in te vullen.