GODIVA

Baby met speeltjes kruipt over de vloer

In het project GODIVA, Gross motor development of infants using home-video registration with the Alberta Infant Motor Scale (AIMS), is een methode ontwikkeld en getoetst, waarmee kinderfysiotherapeuten de motorische ontwikkeling van jonge kinderen via filmbeelden gemaakt door ouders kunnen volgen.

De video methode is in de GoAPP studie verder ontwikkeld voor toepassing in de (kinderfysiotherapeutische) praktijk. De methode is door ons toegepast in twee langlopende studies (GODIVA-KIT en GODIVA-PIT) waarbij gezonde kinderen en prematuur geboren kinderen gevolgd worden in de tijd vanaf de geboorte tot loslopen.

Betrokken onderzoeker

Samenwerking

Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met de Hogeschool Utrecht.

Maatschappelijke relevantie

Achterstand in de motorische ontwikkeling van (te vroeg geboren) baby’s kan later ernstige gevolgen hebben. Onderzoeksproject GODIVA ontwikkelde een methode en een app voor kinderfysiotherapeuten om de motorische ontwikkeling van baby’s te volgen tot het moment dat zij los gaan lopen. De UU (Marian Jongmans, afdeling DEEDS) stond aan de basis van dit idee en begeleidt het (lopend) wetenschappelijk onderzoek hiernaar.

Financiering

Dit project wordt gefinancieerd vanuit de NWO Lerarenbeurs en SIA-RAAk subsidies.