In maart 2017 kiezen we weer een nieuwe Tweede Kamer. Waarom lijken die verkiezingen dit keer anders dan anders? Een wankelende EU, steeds urgentere roep om maatregelen tegen klimaatverandering, extreme standpunten, populisme, het failliet van oude politieke tegenstellingen als links/rechts: allemaal factoren die de keus dit keer extra ingewikkeld te maken. In dit dossier belichten onderzoekers van de Universiteit Utrecht deze factoren vanuit verschillende perspectieven.

School2Work
30 maart 2017
Onderzoekster Corine Buers: het gaat niet alleen om kansen pakken, maar ook om kansen krijgen.
© iStockphoto.com/Lya_Cattel
14 maart 2017
Beatrice de Graaf is te gast bij de Wereld Draait Door om te praten over veiligheid als thema in deze verkiezingstijd.
Arts en patiëntje in het UMC Utrecht
14 maart 2017
Verslag uit het academisch ziekenhuis: wat merken ze daar van de dilemma's rondom eigen risico?
Madeleine de Cock Buning
14 maart 2017
Het is een gemiste kans dat geen enkele partij de informatiebubbel tot een verkiezingsissue heeft verheven.
13 maart 2017
Woensdag zijn de verkiezingen. Over wetenschap is tot nu toe weinig te horen. Wat weten we wel?
Prof. Mark Bovens
13 maart 2017
In het politieke landschap is geen traditionele links/rechts-tegenstelling meer, maar een 'globaliseringsscheidslijn'.
7 maart 2017
Nog langer dralen met CO2-wetgeving bedreigt zowel de Nederlandse economie als onze hele natie, schrijven vijf hoogleraren in NRC.
De weegschaal van Vrouwe Justitia.
6 maart 2017
Hoogleraar Bas de Gaay Fortman stelt in Trouw dat partijprogramma’s moeten worden getoetst aan de Grondwet.
Privacy en smartphone.
6 maart 2017
Veiligheid versus privacy: hoogleraar Janneke Gerards laat zien dat we hierover echt iets te kiezen hebben
3 maart 2017
Thomas Boeschoten sprak in het televisieprogramma Nieuwsuur (24 februari) over de verspreiding van nepnieuws en sociale media in politieke campagnes.