Hans Clevers

Hans Clevers is hoogleraar Moleculaire Genetica aan de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht, groepsleider bij het Hubrecht Instituut (KNAW) en het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en Oncode onderzoeker.

Stamcellen en organoïden

Clevers’ (stamcel)onderzoek richt zich onder anderen op het kweken van mini-organen (organoïden) die gebruikt kunnen worden voor medisch onderzoek en het testen van medicijnen. Bekend werd Clevers met zijn stamcelonderzoek naar de gezonde en zieke darm. De binnenbekleding van de darm, het epitheel, wordt iedere 4-5 dagen ververst. Tegelijkertijd maken darmstamcellen in hoog tempo nieuwe cellen aan. Deze enorme productie van cellen maakt de darm gevoelig voor het ontwikkelen van kanker. Clevers ontdekte in 1997 hoe een ontsporing van deze normale celaanmaak leidt tot de vorming van poliepen, een voorstadium van kanker. Hierop voortbouwend identificeerde zijn onderzoeksgroep de darmstamcel en zijn methoden ontwikkeld om deze stamcellen in het laboratorium op te kweken tot 'mini-darmpjes' (organoïden).

Prijzen en onderscheidingen

Als wetenschapper ontving Clevers diverse prestigieuze prijzen en onderscheidingen, waaronder de Spinozapremie (2001) en de Heinekenprijs voor de Geneeskunde (2012). In 2013 ontving hij de Breakthrough Prize in Life Sciences. Clevers werd ook benoemd tot Chevalier in het Franse Legion d'Honneur en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (2012).

Life Sciences in Utrecht

Het (stamcel)onderzoek van Clevers speelt een prominente rol binnen het strategisch thema Life Sciences waarin Utrechtse wetenschappers van de faculteit Bètawetenschappen, Diergeneeskunde en Geneeskunde samenwerken.