Vandaag is het de 15e officiële Coming-Out Dag in Nederland, een dag die is gewijd aan het vergroten van het bewustzijn over het belang van het publiekelijk omarmen van iemands seksuele geaardheid en genderidentiteit.
Werken nieuwe medicijnen echt beter dan bestaande medicijnen? En wat moeten we daarvoor willen betalen? Hoogleraar Wim Goettsch pleit in zijn oratie voor een kritische blik op medicijnenkosten.
De integratie van hernieuwbare energiebronnen in het ontwerp van de AtLAST-telescoop kan de astronomische gemeenschap op het Chajnantor-plateau en de nabijgelegen woonwijken kennis laten maken met duurzamere energiesystemen.
Jonas Lembrechts: “Het is duidelijk dat als de stikstofuitstoot in Nederland niet afneemt, de diversiteit aan planten alleen maar verder zal verarmen."
Dit jaar heeft de UU voor het eerst een leraar gekozen als Alumnus van het Jaar. Lees hoe we kunnen bijdragen aan het terugdringen van het lerarentekort in bètavakken.
De Nederlandse orde van advocaten heeft een externe commissie, onder leiding van prof. Elaine Mak, het regeerprogramma laten toetsen op rechtsstatelijkheid.
De samenwerking betreft de ontwikkeling, professionalisering en monitoring van het maatschappelijk beleid van betaald voetbalorganisaties binnen de Eredivisie.
De ziekte van Alzheimer is mogelijk aan te pakken door hersencellen zelf alzheimermedicijnen te laten maken. Onderzoeker Niels Reinders toonde aan dat deze aanpak in principe werkt. Een behandeling komt daarmee mogelijk een stapje dichterbij.
Het College van Bestuur heeft Lapo Mughini-Gras per 15 oktober 2024 benoemd tot hoogleraar Voedselveiligheid en Volksgezondheid bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.
Rashonden en kruisingen van kleine hondenrassen lijden steeds vaker aan herniëring van de kleine hersenen door het achterhoofdsgat of holtevorming in het ruggenmerg.
Onderzoekers/specialisten van het Universitair Dierenziekenhuis starten een onderzoek naar de effectiviteit van oncolytische virussen tegen botkankercellen.
Drs. Margot van der Starre is door de Raad van Toezicht per 15 maart 2025 herbenoemd als vice-voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht.
Natuurkundige Peter Dung startte onlangs met een nieuwe functie bij de Universiteit Utrecht. Niet als wetenschappelijk onderzoeker, maar als coördinator van een project waarin innovatieve methoden worden ontwikkeld om de dialoog te faciliteren tussen de belangrijkste spelers in de groene waterstofindustrie.
Emeritus hoogleraar Universiteitsgeschiedenis Leen Dorsman beschrijft maandelijks iets wat je móét weten over de lange geschiedenis van de Universiteit Utrecht. Deze keer: studentenhuisvesting.
Monique de Jager (Project Aanwaaiers) en Susanne Knittel (Ecocide Mock Trial) ontvangen het Public Engagement Seed Fund om een publieksactiviteit te organiseren.
Utrechtse onderzoekers toonden DNA van watervogels aan in de luchttoevoer van pluimveestallen. “Het virus kan dus mogelijk via de luchttoevoer de stal binnendringen."