Longitudinale data

Longitudinaal onderzoek

Longitudinaal onderzoek - waarbij dezelfde mensen, bedrijven, landen of andere eenheden worden gemeten op twee of meer tijdstippen - biedt unieke kansen om stabiliteit en verandering in de tijd te onderzoeken. Het is daarom een belangrijk hulpmiddel op veel gebieden in de sociale wetenschappen en gedragswetenschappen.
Longitudinaal onderzoek kan (grofweg) worden onderverdeeld in twee categorieën: panelonderzoek en intensief longitudinaal onderzoek.

Panelonderzoek

Panelonderzoek bestaat uit een relatief klein aantal herhaalde metingen (tussen de 2 en 10), meestal met relatief grote intervallen tussen de metingen. Dit is een meer traditionele vorm van longitudinaal onderzoek, en typische analyses van dergelijke gegevens omvatten latente groeicurvemodellen, latente transitiemodellen en cross-lagged panel-modellen.
Voorbeelden van onze bijdragen aan panelonderzoek:
 

Intensief longitudinaal onderzoek

Intensief longitudinaal onderzoek bestaat uit veel herhaalde metingen (meer dan 20, tot duizenden), relatief dicht in de tijd. Dit is een recentere onderzoeksmethode, gebaseerd op nieuwe meettechnieken zoals experience sampling methodology (ESM), ambulatory assessments, ecological momentary assessments (EMA) en dagelijkse dagboeken, die zijn gebaseerd op het gebruik van smartphones, activiteitstrackers en andere draagbare apparaten. De enorme hoeveelheden gegevens die hieruit voortkomen, vereisen de ontwikkeling van nieuwe statistische technieken.
Voorbeelden van onze bijdragen aan intensief longitudinaal onderzoek:

 

Financiering

  • ERC consolidator grant (Ellen Hamaker)
  • ZonMw grant (Rens van de Schoot)

Betrokken onderzoekers