Utrecht Time Machine

Samen de geschiedenis tot leven wekken

Historische stadswandelingen saai? Dwalen door de geschiedenis van Utrecht wordt voor iedereen leuk én eenvoudig met de Utrecht Time Machine lustrumapp. Drie studenten van de Universiteit Utrecht helpen bij de ontwikkeling ervan. ‘Deze app is perfect voor de cultuursnacker.’

Door Lennaert Rooijakkers

Image of square Domplein in Utrecht

Dertig plekken in de stad

‘Elke Utrechter is al honderden keren over het Domplein gelopen, maar hoe vaak sta je stil bij wat zich daar 300 jaar geleden heeft afgespeeld?’, zegt Tessa Nauta (24). De vraag stellen is ’m beantwoorden; niet of nauwelijks. Tessa hoopt daar samen met Tim Overkempe (23) en Shahin Nazar Kermanshahi (28) binnenkort verandering in te brengen.

Deze app moet voor iedereen toegankelijk zijn, niet alleen voor historici

Shahin Nazar Kermanshahi (28) student History and Philosophy of Science
Shahin Nazar Kermanshahi
Student History and Philosophy of Science

De drie studenten helpen hoogleraar Toine Pieters en Het Utrechts Archief bij het maken van de Utrecht Time Machine lustrumapp, die de geschiedenis van dertig bekende plekken in Utrecht digitaal tot leven moet wekken. Hiervoor kenden de studenten elkaar nog nauwelijks (Tim en Shahin studeren History and Philosophy of Science, Tessa Sociale Geografie en Planologie), nu werken ze samen aan een ambitieus project dat in het lustrumjaar van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht moet helpen een brug te slaan tussen de stad en de wetenschap.

Een tijdmachine

De lustrumapp is een pilot van Utrecht Time Machine: een consortium waaraan verschillende Utrechtse erfgoedinstellingen, waaronder Het Utrechts Archief en Historische Vereniging Oud-Utrecht, en de Gemeente Utrecht, deelnemen om data over de Utrechtse geschiedenis te verbinden en te presenteren in een voor iedereen toegankelijke vorm; een soort tijdmachine dus.

Tegels met QR-codes

Wie de Utrecht Time Machine app gebruikt, krijgt alle vrijheid om zelf een route uit te stippelen. Door de hele stad komen tegels met QR-codes te liggen die gebruikers kunnen scannen om te leren over de geschiedenis van Utrecht. Die geschiedenis is trouwens niet vaak op één plek te vinden. Het team werkt daarom actief samen met partners om nieuwe verbindingen te leggen tussen de verschillende kennisbronnen over de stad. Samen met informatica-student Simon Dirks en andere IT’ers wordt de app zó ontworpen dat je de verhalen vanuit allerlei bronnen met een paar clicks op je smartphone kunt bekijken. 

Elke Utrechter is al honderden keren over het Domplein gelopen, maar hoe vaak sta je stil bij wat zich daar 300 jaar geleden heeft afgespeeld?

Tessa Nauta (24) student Sociale Geografie en Planologie
Tessa Nauta
Student Sociale Geografie en Planologie

Meer weten over de historie van het Catharijne Convent? Pak je smartphone en binnen no-time duik je de geschiedenis in. Wil je alle punten op de kaart afgaan? Prima. Wil je je beperken tot een of twee plekken? Ook goed. Shahin: ‘Deze app is echt bedoeld voor de cultuursnacker. We bieden geen twee uur durende stadswandeling door 17de eeuws Utrecht aan. Je bepaalt zelf wat je doet. Het moet voor iedereen toegankelijk zijn en niet alleen voor die hard historici.’

Bouw mee aan de geschiedenis

Per locatie wordt gekeken welke informatie, foto’s, plattegronden en reproducties het beste met de gebruikers kunnen worden gedeeld. De app wordt nu gevuld met hulp van het Utrechts Archief en Historische Vereniging Oud-Utrecht, maar uiteindelijk moeten ook andere partners en de inwoners van Utrecht erbij betrokken worden.

Ik denk echt dat Utrecht Time Machine de potentie heeft om de stad waar je woont heel veel interessanter te maken.

Tim Overkempe (23) student History and Philosophy of Science
Tim Overkempe
Student History and Philosophy of Science

Dat laatste kunnen de studenten niet vaak genoeg benadrukken. Tim: 'Er zijn vast Utrechters die al veertig jaar in de binnenstad wonen en heel veel weten van een bepaalde plek; deel dat dan met ons. Het is een mooie uitdaging om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het bouwen van de geschiedenis. Uiteindelijk is het doel om de inwoners van Utrecht veel bewuster te laten kijken naar de dingen om hen heen. Ik denk echt dat Utrecht Time Machine de potentie heeft om de stad waar je woont heel veel interessanter te maken.’

Utrecht Time Machine is gerealiseerd in samenwerking met:

385 jaar wetenschap in Utrecht door Universiteit Utrecht en UMC Utrecht