Utrecht Summer School

Pop-up evenementen voor de stad en daarbuiten

'Morgen maken we samen', dat is het lustrumthema van dit jaar. In juli en augustus verzorgt de Utrecht Summer School, samen met haar partners, een aantal pop-up evenementen. Deze programma's hebben met elkaar gemeen dat ze de deelnemers meenemen van het verleden naar de toekomst. De evenementen zijn voor iedereen toegankelijk - studenten, medewerkers, alumni, expats en anderen die geïnteresseerd zijn in het verleden, heden en de toekomst van de stad Utrecht. Ontdek samen met ons delen van de stad die je nog niet eerder hebt gezien - en leer de stad vanuit een ander perspectief te bekijken. 

Als er ooit een stad is geweest die verhalen te vertellen heeft, dan is het Utrecht wel. Utrecht, dat in 1122 stadsrechten kreeg, ontwikkelde zich van een ommuurde stad in de Middeleeuwen tot de open stad die het nu is. Het heeft zijn ups en downs gehad, net als elke andere stad. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd een van de Utrechtse grachten in de oude stad dichtgemetseld voor de aanleg van een 12-baans snelweg. Dit werd al snel gezien als een grote fout, omdat er geen rekening werd gehouden met het verleden van de stad. Onlangs is het kanaal echter weer in ere hersteld. De binnenstad is weer omgeven door water en groen in plaats van asfalt en uitlaatgassen.

Het is precies dit ongelukkige voorbeeld van a-historisch denken, gebaseerd op de wens om het verleden uit te wissen, dat ons ertoe heeft gebracht een programma op te zetten waarin we expliciet proberen het verleden mee te nemen in ons denken over de toekomst: "Het verleden is de opmaat".

Het verleden is de opmaat

William Shakespeare  
The Tempest, Act 2, scene 1

Over het programma

De pop-up events vertrekken vanuit een punt in het verleden en nemen je mee naar een nog onbekend punt in de toekomst. Je wandelt of fietst door de stad tijdens een rondleiding, of je maakt een rondvaart door de grachten, afhankelijk van het evenement waarvoor je je inschrijft. Je reist als het ware zowel door de tijd als door de stedelijke ruimte die Utrecht heet. De thema's worden ingeleid door inspirerende experts uit het veld, en je wordt uitgenodigd om samen met de andere deelnemers je visie en ideeën over de toekomst te delen.

In het programma vind je korte evenementen van ongeveer drie uur, rond thema's als diergezondheid en dierenwelzijn, lokale verhalen en grote politiek, tuinen en poëzie. Een tweedaags programma op 23 en 24 augustus over het verleden en de toekomst van de stad en de universiteit sluit de cyclus van evenementen af.

  • Wanneer: Tussen 5 juli en 27 augustus 2021
  • Waar: Verschillende delen in de stad en ook het Utrecht Science Park (Uithof). AKWAGLOT, het drijvende kunstwerk in de Singel, zal dienen als begin- of eindpunt voor een aantal van de evenementen.
  • Wie: Wil je Utrecht (beter) leren kennen? Wil je graag in contact komen met andere mensen, nadat je zoveel tijd in je eigen bubbel hebt doorgebracht? Dan is dit programma iets voor jou. Expats, migranten, studenten, alumni, anderen - je bent meer dan welkom.
  • Schrijf je in: Let op: er is een beperkt aantal tickets beschikbaar voor elk evenement, dus vroeg boeken wordt aangeraden.
  • COVID-19 beperkingen: We volgen de beperkingen die gelden op het moment waarop de evenementen gehouden worden.

Wat is de Utrecht Summer School?

De Utrecht Summer School, in 1986 opgericht door de Universiteit Utrecht, is de grootste academische zomerschool in Nederland en een van de grootste zomerscholen in Europa. Zij verzorgt academische cursussen over een breed scala aan onderwerpen.

De Utrecht Summer School is een samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht (HU) en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Deze instellingen voor hoger onderwijs bieden volledig geaccrediteerde zomercursussen van hoge kwaliteit aan op bachelor-, master- en PhD-niveau. Alle cursussen worden in het Engels gegeven. In 2019 trok de Utrecht Summer School bijna 4000 studenten uit zo'n 120 verschillende landen. In 2020 werd de Utrecht Summer School omgevormd tot een online evenement, met 60 cursussen waaraan meer dan 1000 deelnemers deelnamen.