Wat is Platform Connect?

Voor Platform Connect verrijst een drijvend duurzaam kunstwerk in de Singel van Utrecht. Op en rond dit platform organiseren Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en diverse partners vanaf juni 2021 allerlei leuke en leerzame activiteiten. Platform Connect wordt dé plek voor ontmoeting en dialoog met bewoners van de stad Utrecht. Hiermee vieren we samen 385 jaar wetenschap in Utrecht.

Een levensgroot drijvend laboratorium waarop mensen kennis kunnen presenteren, uitwisselen en overdragen.

Vibeke Jensen en Santiago De Waele
Ontwerpers van Platform Connect

De kunstenaars

Platform Connect is een creatie van DE JENZ: een samenwerking tussen kunstenaars Vibeke Jensen en Santiago De Waele. Zij ontmoetten elkaar in 2014 toen Jensen werd uitgenodigd om een publiek kunstproject te maken voor de Triënnale Brugge, waarvan De Waele technisch directeur is.

Schaalmodel van het platform

Het kunstwerk drijft, brengt vele tongen en manieren van spreken samen.

De naam

Vibeke Jensen en Santiago De Waele geven het kunstwerk de naam AKWAGLOT:

"AKWAGLOT combineert de uitspraak van aqua - water en zijn kwaliteiten van stroming en beweging, aanpassingsvermogen aan de omgeving en gevoeligheid; met -glot een Grieks woord voor tong dat verwijst naar 'een tong hebben', 'spreken, schrijven of geschreven worden in een taal'. Het kunstwerk drijft, brengt vele tongen en manieren van spreken samen. Het is een universiteit zonder muren - open voor de hele gemeenschap."

Contact

Heb je een vraag, opmerking of suggestie voor Platform Connect? Mail: platformconnect@uu.nl