Samenwerking UMC Utrecht en Universiteit Utrecht

Het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht werken intensief samen. Al vanaf de oprichting van de Universiteit Utrecht in 1636: de faculteit Geneeskunde was een van de eerste vier faculteiten.

Onderwijs en onderzoek

De faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht organiseren samen (bio-)medisch onderwijs en onderzoek. De uitvoering vindt plaats in het UMC Utrecht. Ook de faculteiten Bètawetenschappen en Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht werken samen met het UMC Utrecht. Bijvoorbeeld op het gebied van regeneratieve geneeskunde en Life Sciences.

Utrecht Science Park

Op het Utrecht Science Park bundelen Universiteit Utrecht, het Universitair Medisch Centrum Utrecht en tientallen innovatieve bedrijven en onderzoeksinstellingen hun krachten. Daarmee is het Utrecht Science Park het kloppende hart van de Utrechtse kenniseconomie.

Kennisalliantie Eindhoven, Wageningen en Utrecht

De Universiteit Utrecht en UMC Utrecht vormen een kennisalliantie met TU Eindhoven en Wageningen University & Research. De vier instellingen vullen elkaar perfect aan. Samen investeren ze de komende acht jaar honderd miljoen euro in onderzoek- en onderwijsprojecten. Er is gekozen voor focus op jong toptalent en voor onderwerpen die maatschappelijk van groot belang zijn: energie, voeding, gezondheid en circulaire samenleving.

Geschiedenis

De samenwerking van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht heeft een lange historie. De Universiteit Utrecht ging officieel van start op 26 maart 1636. Ieder jaar vieren we op 26 maart de Dies Natalis: de verjaardag van de Universiteit Utrecht.

In 1636 werkten er zeven hoogleraren aan vier faculteiten. De filosofische faculteit verzorgde de basisopleiding voor alle studenten. Daarna konden studenten kiezen uit een opleiding bij een theologische, juridische of geneeskundige faculteit.

Deze geneeskundige faculteit (de Medische Faculteit Utrecht) is in 1999 samengevoegd met het Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU), het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), het Ooglijdersgasthuis (OLGH) en de Bijzondere Tandheelkunde van de faculteit Tandheelkunde. Uit deze samenvoeging is het Universiteit Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) ontstaan.

385 jaar wetenschap in Utrecht door Universiteit Utrecht en UMC Utrecht