Een kleurrijke plaquette

Aan het lustrum Ichnaton in 1926 werken verschillende bekende kunstenaars mee. Zo ook een van Utrechts bekendste kunstenaars Gerrit Rietveld, die een kleurrijke plaquette van deze Egyptische farao ontwerpt.

Plaquette Ichnaton van Rietveld
Ontwerp Joop Sjollema, kunstenaar en oud-lid USC

De keuze voor de Egyptische farao Ichnaton als lustrumfiguur is geen toeval: in 1922 hebben de Britse archeoloog Howard Carter en Lord Carnarvon het koningsgraf van Toetanchmon ontdekt en de hele wereld lijdt sindsdien aan een ernstige vorm van ‘Egyptomania’. Albert van Dalsum regisseert het lustrumspel dat gaat over de tegenstelling tussen “den Pharao Ichnaton, den dichter-heerscher, die moet wijken voor den man van den daad, den veldheer Horemheb.” De door Gerrit Rietveld ontworpen plaquette is het cadeau van de spelers voor Van Dalsum, als dank voor zijn inspirerende leiding. Het spel Ichnaton is zo succesvol dat het twee jaar later als officiële opening van de Olympische Spelen in Amsterdam wordt opgevoerd

Heel Utrecht loopt uit

Dit spektakelstuk is een onderdeel van de tentoonstelling 'Heel Utrecht loopt uit' die eind mei te zien is in het Utrechts Archief.