Nieuws/media
Op deze pagina vindt u een selectie van nieuws- en mediaberichten van medewerkers van onze afdeling.
Artikelen en blogs
Als pesten uit de hand loopt: wat is de rol van de school?
Een middelbare school in Helmond ontvangt bedreigingen nadat een leerling zichzelf om het leven bracht. De veertienjarige Nina werd al langere tijd gepest en daar zou onvoldoende tegen zijn opgetreden. Welke rol hebben scholen als het gaat om pesten?
De kerstvakantie zo gezellig mogelijk houden? 'Veel nietsdoen'
De kerstvakantie is een tijd om familiebezoekjes te plannen, kaartjes voor musea, pretparken en dierentuinen te kopen, en onvergetelijke familieherinneringen te maken. Of mag het een onsje minder? Ja dus, zegt Susan Branje op NU.nl.
Een kille jeugd: hoe groot is de kans dat je die doorgeeft aan je eigen kinderen?
In hoeverre kun je loskomen van je eigen kille jeugd? Om deze vraag te beantwoorden is collega Sanne Geeraerts geïnterviewd over wat we weten over intergenerationele overdracht van opvoeding (alleen lezen met abonnement van de Volkskrant).
NRC Opgevoed: Ben ik als gescheiden vader een volwaardige ouder? (alleen lezen met abonnement)
Elke week legt Annemiek Leclaire een lezersvraag voor aan deskundigen. Zoë Rejaän, onderzoeker op het Luister project, gaf deze keer advies.
Ideale leeftijd om kinderen te krijgen
Tegenwoordig zijn mensen steeds ouder als ze een kind krijgen. Is dat een goede ontwikkeling? Of kun je beter wat jonger zijn als je een kindje verwelkomt?
Is het erg om als jongvolwassene nog bij je ouders te wonen? (gratis na inloggen)
Een kamer vinden is al bijna onmogelijk, laat staan dat je ‘m dan ook nog eens kunt betalen. Steeds meer studenten wonen dan ook noodgedwongen in bij papa en mama. Zijn ze beter of slechter uit dan leeftijdgenoten die wél op kamers wonen?
Verplicht beide ouders zien na scheiding? Beter van niet
Hard ingrijpen bij bij een haperende omgangsregeling? Nee, pak juist de problemen tussen de ouders aan, betogen Wendy Schrama, Inge van der Valk en Christina Jeppesen de Boer (Universiteit Utrecht) met Masha Antokolskaia en Geeske Ruitenberg (Vrije Universiteit Amsterdam).
‘De oplossing tegen pesten zit in de groep’
Tessa Kaufman onderzocht pesten gericht op seksuele geaardheid of ervaring van gender.
‘Deze kinderen hebben het echt zwaarder dan hetero-kinderen.’ Toch zijn er dingen die leerkrachten én ouders kunnen doen.
Podcasts en video's
Jongeren wonen langer thuis, is dat erg?
Woningnood blijft een groot probleem voor jongeren. Maar liefst 9 op de 10 jongeren heeft moeite met het vinden van eigen plek. Het gevolg? Jongeren wonen steeds langer thuis, gemiddeld tot hun 24e. Is dat nadelig voor hun ontwikkeling of valt dat wel mee?
Hoe lossen we die nog altijd durende familieruzie eindelijk eens op?
Als Liam en Noël Gallagher van Oasis hun ruzie bij kunnen leggen, dan kan iedereen het. Toch? Hoogleraar socialisatie Susan Branje vertelt hoe familieruzies ontstaan en hoe je ze oplost in Villa VdB.
Wie ben ik?
In de tweede aflevering van Niet te Geloven gaat Ruben voor het eerst in jaren weer naar de kerk. Ruben vraagt zich af of de kerk zijn identiteitsvorming in de weg heeft gezeten en we horen hoe hij en zijn vader omgingen met Rubens biseksualiteit.
De empathiekloof
Minet de Wied legt in deze aflevering van Focus uit in hoeverre jongeren met gedragsstoornissen meevoelen met een ander en wat de empathiekloof inhoudt.
Waar voel jij je thuis?
Zoë Rejaan is te gast in De Nacht van EO. Zij praat over haar onderzoek naar het gevoel van veiligheid onder jongeren die een echtscheiding van hun ouders hebben meegemaakt.
Identiteit Flevoland
Susan Branje over de ontwikkeling van identiteit (onder adolescenten).