Switch on Security

Veilig werken is makkelijker dan je denkt. Het gaat om kleine handelingen, die je dagelijks doet. Wil je bijvoorbeeld inloggen vanaf huis? Gebruik dan de beveiligde Solis-VPN-verbinding.

Maak tijdens je werk veilige keuzes. Kies voor tools en werkwijzen die jou beschermen, zo schakel je eenvoudig om naar veilig werken. Het is misschien anders dan je gewend bent, maar het is zo gedaan. Hiermee bescherm je jouw data en die van al je collega’s. Lees hieronder hoe je eenvoudig omschakelt naar veilig werken.

Veilige keuzes die jij vandaag al kunt maken (klik op de afbeelding voor video):

 

Gebruik een app wanneer je inlogt met 2FA

Verschillende diensten en applicaties van de Universiteit Utrecht zijn extra beveiligd met twee-factor-authenticatie (2FA). Met een app (zoals NetIQ) op je mobiele telefoon log je makkelijk (en zonder extra kosten voor de universiteit) in met 2FA.

Lees meer over 2FA
Direct je 2FA instellen of aanpassen

  

  

Vergrendel je computer wanneer je even wegloopt

Het vergrendelen van je computer is een goede manier om je gegevens te beschermen tegen ongewenste gebruikers wanneer je even wegloopt. Vergrendelen doe je eenvoudig met de sneltoetsen. Gebruik voor Windows ‘windows-toets+L’ en voor Mac ‘control-command-Q’. Het is geen sluitende beveiligingsoplossing, maar voorkomt wel dat iemand bij je gegevens kan tijdens je afwezigheid.

  

  

Kies een sterk wachtwoord

Kies een sterk wachtwoord

Een wachtwoord is de sleutel tot je persoonlijke gegevens, accounts en andere gevoelige informatie die beslist niet in verkeerde handen mogen raken. Om deze gegevens te beschermen is het belangrijk gebruik te maken van sterke wachtwoorden. Een sterk wachtwoord:

  • Bestaat uit minstens 10 tekens, maar meer is altijd beter
  • Weet alleen jij en verander je regelmatig
  • Bestaat uit hoofdletters, kleine letters en speciale tekens
  • Gebruik je nooit meerdere keren
Meer over sterke wachtwoorden (medewerkers)
Meer over sterke wachtwoorden (studenten)

  

  

Maak een beveiligde verbinding

Ben je medewerker? Log vanaf huis, onderweg of andere locatie altijd in via de Solis-VPN. Deze verbinding zorgt ervoor dat jouw data veilig over het internet van en naar het UU-netwerk gaat. VPN voorkomt dat iemand kan meekijken in jouw communicatie.

Lees meer over Solis-VPN (alleen medewerkers)

   

  

Gebruik veilige software

Veel gratis online tools en software programma’s, zoals WeTransfer en Dropbox, zijn van commerciële bedrijven. De bescherming en het gebruiksrecht van jouw data, wil je graag in eigen hand houden. Wil je bijvoorbeeld grote bestanden versturen? Gebruik de externe link SURFfilesender voor veilig en versleuteld verzenden van bestanden.

Lees meer over SURFfilesender
Meer over veilige software

  

  

Update je software

Krijg je een pop-up melding dat er een update beschikbaar is? Dan is het belangrijk je deze direct uitvoert. Deze updates repareren namelijk kwetsbaarheden in de software en verkleinen daarmee de kans op digitale indringers. Denk hierbij ook aan het up-to-date houden van je smartphone, tablet of andere slimme apparaten.

  

  

Check de Tooladvisor

Veel Internettools zijn onveilig en onbetrouwbaar. Het is in dit geval meestal onbekend wat bedrijven met jouw data doen en of ze er veilig mee om gaan. Gebruik je internettools en weet je niet zeker of ze veilig zijn? Tooladvisor helpt je bepalen of de gekozen tool veilig te gebruiken is binnen de UU en zo niet, welke alternatieven er zijn. Zo gebruik je gegarandeerd de meest veilige tools en help je jouw data en de data van de universiteit te beschermen.

Ga naar de tooladvisor

  

  

Meer weten over Veilig werken?

Ben je student of gast? Kijk op de studentenwebsite

Ben je medewerker? Kijk op intranet

Ben je onderzoeker? Kijk op de RDM website