Lees & luister

Er worden veel boeken en podcasts geproduceerd of gepresenteerd door aan de Universiteit Utrecht verbonden onderzoekers. In deze rubriek houden we je op de hoogte van boeken en podcasts die zijn gemaakt door alumni van de Universiteit Utrecht.

Focused on the Future

Eva Oosters zit op een bank op de atletiekbaan

In de nieuwe aflevering van de podcastserie Focused on the Future gaat de Utrechtse wethouder Eva Oosters in gesprek met drie wetenschappers van de Universiteit Utrecht over het eerste burgerberaad dat in Utrecht is gehouden over de viering van de jaarwisseling in de stad. Zij deelt de resultaten en haar ervaringen en bespreekt met de wetenschappers hoe we in de toekomst kunnen omgaan met bepaalde obstakels en hoe een burgerberaad optimaal kan bijdragen aan een effectieve democratie. Vanaf 27 mei online.

Doe zelf normaal

Cover met groot de titel van het boek erop
Maxim Februari, Uitgeverij Prometheus, € 22,50

Onder invloed van de klimaatverandering en intelligente technologieën verandert de democratische rechtsstaat. Natuur en technologie sturen het beleid en nemen beslissingen voor ons. Het is de vraag of we zelf ons gedrag nog kunnen blijven normeren.Te veel kennis over de toekomst dreigt bij deskundigen en aan universiteiten te blijven hangen. Het is tijd die kennis daar op te halen en een publiek gesprek te voeren over de veranderingen die op ons afkomen. 

De inventieve middeleeuwen

Cover van de inventieve middeleeuwen
Ria Paroubek-Groenewoud & Carine van Rhijn (red.), Uitgeverij Verloren, € 25,00

Wat doe je als je buikpijn krijgt van de stress bij een verbouwing? Hoe bereid je je voor op een lange reis? Wat doe je om ruzie op te lossen, hoe zorg je dat je sieraden er duurder uitzien dan ze zijn, en op welke manieren kun je proberen om het noodlot naar je hand te zetten? De middeleeuwen, en al helemaal de periode voor het jaar 1000, staan niet bepaald bekend als een tijd van grote kennis en kunde. Maar is dat wel terecht? Alledaagse problemen van duizend jaar geleden zijn vaak niet heel anders dan de onze, maar dat geldt lang niet altijd voor de oplossingen.

De man in de Amstel

Cover van het boek met een man die in het donker over straat loopt
Duco Hellema, Uitgeverij Prometheus, € 22,50

Amsterdam, november 1948. De angst voor de Sovjet-Unie groeit. Overal in de wereld lijkt het communisme in opmars. Nederland heeft bovendien ook zo zijn eigen problemen. De oorlog tegen de Republik Indonesia duurt voort, ondanks de inzet van tienduizenden militairen. Ook in economisch opzicht houdt het allemaal niet over. De Amerikanen zijn begonnen met de levering van Marshallhulp, maar daar is nog niet veel van te merken. Ondertussen begint de praktijk van advocaat Bob de Winter een beetje te lopen, ook al gaat het vaak om saai werk. Dan wordt in de Amstel het lichaam van een man gevonden. De weduwe vraagt De Winter om uit te zoeken wat er is gebeurd. 

Het groene poetsboekje

Cover van het boek, een hand houdt een schoonmaakfles vast
Diet Groothuis, Uitgeverij Atlas Contact, € 17,50

Gek van alle schoonmaakmiddelen in jouw kast? Doe ze weg voor de heilige drie-eenheid van soda, groene zeep en schoonmaakazijn. Die zijn voordeliger en bovendien beter voor natuur en milieu.
Dichter, literatuurwetenschapper en poetsgoeroe Diet Groothuis weet álles over schoonmaken en vertelt in dit boek precies wat je moet weten over dweilen, poetsen en stofzuigen en welk middel je nodig hebt voor welke vlek. Dat doet ze zo aanstekelijk dat je bijna zin krijgt in een goede schoonmaaksessie.

Hogere machten

Cover met de titel en allemaal verschilende mensen erop
Joost de Vries, Uitgeverij Prometheus, € 24,99

De jaren dertig van de vorige eeuw. James Welmoed ontmoet Elizabeth van Elzenburg. Hij is een sociaal ambitieuze ambtenaar, geslepen, schijnbaar stoïcijns. Zij is een schrijver in de dop, uitbundig, avontuurlijk, onverslaanbaar bijdehand. Niets hebben ze met elkaar gemeen – behalve dan dat ze niet kunnen ophouden aan elkaar te denken. Wat volgt is een affaire die door de decennia brandt, terwijl buiten de wereld halsoverkop verandert.

Oersoep

Gele cover van oersoep met tekening van een hoofd er op
Bregje Hofstede, Das Mag Uitgevers, € 22,99

Iets wendde zich in mij, zoals je sommige pennen draait om de punt naar buiten te laten komen – en iets anders dan ikzelf kwam bij de opening van mijn mond en ogen, iets gruwelijks floepte naar buiten. Het krijste. Godverdomme, riep het. Laat me eruit! Dit boek is een lyrische leeservaring die bij vlagen meer wegheeft van een trip dan een roman. Via bevallingspijn, rugby, middeleeuwse mystici en het innerlijke leven van een wortelkiem onderzoekt de auteur in dit boek het verlangen naar zelfverlies in een onttoverde tijd.

Limitarisme

Rode cover met het word limitarisme met steeds een letter minder
Ingrid Robeyns, De Bezige Bij, € 27,50

Geen mens zou in armoede moeten leven; daarover is iedereen het wel eens. Maar is te veel geld niet even onwenselijk? De kloof tussen arm en rijk neemt almaar toe. Een kleine groep superrijken wordt steeds rijker terwijl de afstand met de mensen zonder noemenswaardig vermogen steeds groter wordt. Dat is moreel niet verdedigbaar, vindt politiek filosoof Ingrid Robeyns. In dit vlammende betoog doet zij de argumenten voor het limitarisme uit de doeken, en schetst ze hoe het er in de praktijk uit zou zien. We moeten toe naar een systeem waarin de sterkste schouders daadwerkelijk de zwaarste lasten dragen en ongelijkheden ingeperkt worden. Het overtollige geld van de superrijken kan mens en samenleving veel goeds opleveren. En daar profiteert uiteindelijk iedereen van, ook de superrijken zelf.

Liberator Down

Cover van boek, een groep jongens in ouderweste kleding
Nu vertaald naar het Nederlands, door alumna Caroline Brevet, Adri Brevet en Wim de Leur, € 29,95

Het boek Liberator Down gaat over de bommenwerper die op 8 maart 1944 crashte boven Papendrecht. De Amerikaanse piloot John Keeffe sprong uit het toestel en overleefde het. Zijn zoon James H. Keeffe schreef het ongelooflijke verhaal op.

Deel je publicatie

Laat het ons weten als je een boek hebt laten publiceren of een podcast onder de aandacht wil brengen. Stuur een gesigneerd exemplaar naar: Universiteit Utrecht, t.a.v. het Alumni Office, Postbus 80125, 3508 TC Utrecht. Of mail: alumni@uu.nl o.v.v. 'Illuster Lees en Luister'.