Future Food

Sla die tegen een stootje kan
45% van alle groentezaden wereldwijd komt van Nederlandse zaadveredelaars. Elk jaar moeten er nieuwe rassen op de markt komen die nóg beter tegen klimaatverandering kunnen en die zorgen voor minder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Het Netherlands Plant Phenotyping Centre in Utrecht (NPEC Utrecht) meet met geavanceerde technologieën nauwkeurig hoe planten presteren onder verschillende omstandigheden. Dit fundamenteel onderzoek draagt bij aan toekomstbestendige voedselproductie. Van het in kaart brengen van de eigenschappen die sojaboonplanten minder gevoelig maken voor droogte, tot het kraken van de genetische codes die ervoor zorgen dat sla minder vatbaar is voor ziekteverwekkers.
Slimme Piepers
Door met AI microbiële DNA-gegevens te koppelen aan dronebeelden van groeiende aardappelplanten hebben wetenschappers van de Universiteit Utrecht een model ontwikkeld dat de groei van aardappelen voorspelt. In plaats van hopen dat de oogst goed is, kunnen boeren met gerichte data aan de slag om hun gewassen efficiënter en duurzamer te kweken.
Oratie

Gewasbescherming zonder gif
Planten lijken weerloos tegen vraatzuchtige insecten en schadelijke micro-organismen, maar schijn bedriegt. Hoogleraar Biologie Saskia van Wees onderzoekt hoe het afweersysteem van planten werkt en welke rol plantenhormonen daarbij spelen. Met deze inzichten wil ze bijdragen aan een wereld zonder chemische bestrijdingsmiddelen.
Oratie

Ecosystemen verbeteren
Op 17 januari hield Hens Runhaar zijn oratie aan de Universiteit Utrecht, waarmee hij zijn werk als hoogleraar Beleid en sturing voor duurzame voedselsystemen begon. Zijn overtuiging: als we ecosystemen kunnen verstoren, kunnen we ze ook verbeteren. Een inspirerende visie op hoe voedselsystemen niet alleen duurzamer, maar ook veerkrachtiger en eerlijker kunnen worden.