Illustratiebeleid Universiteit Utrecht

Foto’s en tekst niet zijn niet altijd toereikend om een boodschap helder over te brengen. In dat geval kan een illustratie of een infographic uitkomst bieden.

Bij illustraties en infographics wordt zoveel mogelijk het kleurenpalet van de Universiteit Utrecht aangehouden. Omdat de vormgeving sterk afhankelijk is van de doelgroep, de boodschap en het gebruikte medium, worden geen verdere huisstijlrichtlijnen gehanteerd.

Aandachtspunten:

Ook voor illustraties en infographics geldt dat ze moeten passen binnen de visuele identiteit van de Universiteit Utrecht. Let hierbij op onderstaande punten:

  • Er zijn licht- en donkerpartijen aanwezig en bij voorkeur is de lichtval van linksboven naar rechtsonder.
  • Kleurenpalet conform de huisstijl.
  • Lettertypen conform de huisstijl (waar mogelijk).
  • De inhoudelijke boodschap en de gekozen vorm zijn afgestemd op de doelgroep.
  • Eén of meer kernwaarden van de universiteit komt terug in de boodschap van de illustratie.

Infographics

Infographics gebruik je voor een snelle leesbaarheid en interpretatie van informatie. Licht- en donkerpartijen en dynamiek kunnen hierbij afleiden. Voor infographics gelden daarom dezelfde richtlijnen als voor illustraties, met uitzondering van de beeldelementen licht en dynamiek.

Deze bouwplaat is een infographic, ontworpen voor meerdere middelen, waaronder een ppt (opgebouwd uit lagen), webafbeelding en gedrukte poster. De infographic is ontwikkeld door de faculteit Geowetenschappen voor het strategische thema Duurzaamheid.

Stock illustratie

Als je snel een illustratie nodig hebt en er is geen tijd om er een te laten maken, is een stockbureau ook een optie. Een illustratie van een stockbureau moet passen binnen de visuele identiteit van de Universiteit Utrecht. Kijk eerst bij stockbureau iStock, waar de universiteit een abonnement op heeft. Als je hier niet vindt wat je zoekt, kun je verder kijken bij andere stockbureaus.

Illustratoren en advies

De Universiteit Utrecht werkt met externe ontwerpers die illustraties en infographics kunnen verzorgen. Wil je met hen in contact komen of advies, neem dan contact op met het huisstijlteam of kijk op intranet.