Film-elementen

Deze pagina bevat richtlijnen en film-elementen met betrekking tot videoproducties in opdracht van Universiteit Utrecht.

Video’s voor social media

De praktijk wijst uit dat veel video’s worden geproduceerd voor gebruik op social media. Hiervoor heeft Universiteit Utrecht de volgende richtlijnen:

  • Gebruik geen intro- of outro-bumpers. Vermijd bij voorkeur ook B-roll beelden als introductie, maar begin direct met de actie.
  • Vraag van tevoren welke beeldverhouding gewenst is. Dit kan per kanaal verschillen. 
  • Voorzie de video van Engelstalige ondertiteling en lever dit aan in een separaat ondertitelingsbestand (.srt).
  • Gebruik geen informatieblokken in de video.

Intro en outro

Er zijn diverse intro's en outro's (ook wel bumpers) beschikbaar in het Nederlands en in het Engels. Deze bumpers kunnen aan het begin en einde van iedere film voor de universiteit gebruikt kunnen worden. Ook zijn er transitiebumpers beschikbaar.

Enkele aandachtspunten:

  • Zoals hierboven benoemd is een intro niet gewenst als de video voor social media bedoeld is.
  • Voor een persfilm kan het belangrijk zijn dat de afzender helemaal niet of juist continu in beeld wordt vermeld. De standaard plek hiervoor is linksboven in de film. Voor de zichtbaarheid van het universiteitslogo kan een geel (transparant) kleurvlak gebruikt worden.

Transitiebumper

Er zijn twee transitiebumpers (Zoom in / Zoom out) om fragmenten aan elkaar te koppelen. De bumpers zijn afgeleiden van de algemene filmbumper en hebben een transparante achtergrond.

Download de transitiebumper 'zoom in' in HD (1920x1080 pixels)
Download de transitiebumper 'zoom in' in 4K (3840x2160 pixels)
Download de transitiebumper 'zoom uit' in HD (1920x1080 pixels)
Download de transitiebumper 'zoom uit' in 4K (3840x2160 pixels)

Varianten UU bumper

Op de standaard bumpers zijn ook varianten mogelijk. Belangrijk is dat het logo van de universiteit altijd zichtbaar en herkenbaar in beeld is. Het intro kan bewegend zijn maar mag ook een stilstaand titelvlak zijn met het universiteitslogo.

Sub-profilering

Bij gebruik van de standaard UU-bumper is de plek voor sub-profilering van een universiteitsonderdeel na het intro en voor het outro. De naam van een organisatieonderdeel wordt dan als titel vermeld in een tweede shot en dus niet gecombineerd met het universiteitslogo. Vooraf aan de outro en de aftiteling kan dit herhaald worden, ook weer in een apart shot.

Ook hier geldt dat het mogelijk is om een eigen intro/outro bumper te maken, waarin de subafzender wel direct in beeld is met het universiteitslogo, mits de bumper conform de uitgangspunten van de corporate huisstijl is.

Naam-, functie- en informatieblokken voor film

Voor film is een aantal templates ontworpen voor naam en functiebeschrijving en infoblokken, de zogenaamde lower thirds. De templates zijn te gebruiken vanaf Adobe Premiere 2018. Bij de download zit een uitleg hoe je deze templates installeert en gebruikt.

Let op: informatieblokken zorgen ervoor dat de video niet meer in een vierkante beeldverhouding bijgesneden kan worden, terwijl dit wel gewenst is voor socialmediaposts. Ook is de leesbaarheid van informatieblokken op mobiele telefoons suboptimaal. Gebruik daarom bij voorkeur geen informatieblokken in video’s die voor social media bedoeld zijn.

Video infoblokken

Download hier de templates