Fotografiebeleid Universiteit Utrecht

Nieuwsjaarskaart 2016
Uitnodiging Opening Academisch Jaar 2016

Fotografie en huisstijl

Fotomateriaal, geproduceerd in opdracht van de Universiteit Utrecht, voldoet aan de huisstijlrichtlijnen voor fotografie. Dat betekent dat licht, kleur en dynamiek een belangrijke rol in de foto spelen. Kijk hiervoor op de webpagina over de beeldstijl.

 

Fotografie en afzender

Fotografie, geproduceerd in opdracht van de Universiteit Utrecht, wordt ingezet voor communicatiemiddelen van de universiteit, die voorzien zijn van het universiteitslogo. In publicaties van externen is fotomateriaal van de Universiteit Utrecht altijd voorzien van een onderschrift, waaruit blijkt dat de foto van de universiteit afkomstig is, wat het onderwerp van de foto is en de naam van de fotograaf.

Auteursrecht en naamsvermelding

De Nederlandse wetgeving kent het Auteursrecht (artikel 1, AW 1912). Dit betekent dat een foto nooit gepubliceerd mag worden zonder toestemming van de maker en/of wettelijke eigenaar. Lees daarom vóór gebruik van fotomateriaal de informatie over auteursrecht en naamsvermelding.

Fotografie en portretrecht

Iedereen die op een foto wordt vastgelegd heeft automatisch portretrecht. Lees meer informatie hierover op de webpagina portretrecht.

 

Toolbox fotografie

Voor het werkproces van een fotoshoot is een briefing en een handleiding beschikbaar. Voor het fotograferen van personen zijn portretrechtverklaringen beschikbaar. Download deze standaard documenten van de centrale intranetpagina voor fotografie.