
Wat doet een RM-onderzoeker?

Wil je weten wat het inhoudt om onderzoeker in de regeneratieve geneeskunde (RM, van het Engelse Regenerative Medicine) te zijn? Hier vind je filmpjes en verhalen met voorbeelden van wat RM-onderzoekers doen.
Regeneratieve Geneeskunde is een bijzonder vakgebied waar biomedische wetenschappers, artsen en ingenieurs nauw samenwerken. Maar ook ethische vragen zijn belangrijk om ons morele kompas in de gaten te houden, dus er zijn ook ethici nodig. Kortom: samenwerken met wetenschappers die een andere achtergrond hebben is daarbij essentieel. Samen proberen al die verschillende experts om nieuwe behandelingen te vinden voor mensen met een ziekte, slijtage van het lichaam, letsel, of defecte genen. Daarbij springen ze eigenlijk steeds heen en weer tussen het laboratoriumonderzoek en de patiënt in de kliniek.
Het leuke aan RM-onderzoek is dus dat het heel divers is, en omdat het nog een nieuw vakgebied is help je als onderzoeker mee aan veelbelovende ontwikkelingen.
Dit alles maakt dat vaak geen dag hetzelfde is. Hoe je dag eruitziet is afhankelijk van je functie en waar je werkt. Hieronder lichten we dat toe aan de hand van een aantal voorbeelden.
Verder lezen over onderzoek
- Hoe maak je een organoïde? Organoïden worden gemaakt van stamcellen van patiënten. Door het lichaam na te bootsen groeien stamcellen uit tot een soort mini-orgaantje.
- Waar kun je organoïden voor gebruiken? Organoïden worden gebruikt om de werking van ziektes te bestuderen, maar ook om medicijnen te testen op een patiënt-specifieke manier.
- Is 3D-bioprinten niet heel kostbaar? Wie betaalt de rekening en is het dan niet enkel beschikbaar voor de rijken? Hoge kosten van nieuwe technologieën kunnen zorgen oproepen over (toenemende) sociale ongelijkheid.
- Welke opleiding kan ik volgen om RM-onderzoeker te worden? Nieuwsgierig naar een carrière in de regeneratieve geneeskunde? Lees welke opleiding(en) je kunt volgen en wat de loopbaanmogelijkheden zijn.
- Wat doet een RM-onderzoeker? Wat doen onderzoekers in de regeneratieve geneeskunde eigenlijk, en hoe werken verschillende vakgebieden in dit veld samen?
- Waarom duurt het zo lang voordat behandelingen voor patiënten beschikbaar komen? Voordat een ATMP in de reguliere gezondheidszorg beschikbaar is voor patiënten, gaat er vaak wel 10 tot 20 jaar overheen. Waarom duurt dat zo lang?
- Waar kun je stamcellen voor gebruiken? Stamcellen kun je gebruiken om te snappen hoe ziektes ontstaan, om patiënt-specifieke medicijnen te testen en om patiënt-specifieke vervangende organen te kweken.