PhD – ouderlijke taakverdeling

"Hoe partners hun taken verdelen in werk en gezin: onderzoek naar balans en tevredenheid"

In ons drukke leven proberen we allemaal een evenwicht te vinden tussen werk en gezin. Maar hoe zorgen partners ervoor dat ze hun gewenste verdeling van taken bereiken én tevreden blijven in hun relatie?

Larisa Riedijk, PhD-kandidaat aan de afdeling Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie, onderzoekt in haar PhD project, onder begeleiding van Ruth van Veelen en Belle Derks, hoe mannen en vrouwen in heteroseksuele relaties samenwerken bij het verdelen van taken op het gebied van betaald werk, huishouden en kinderopvang. Ze is vooral geïnteresseerd in hoe deze taakverdeling verandert tijdens belangrijke levensgebeurtenissen, zoals de verwachting van een eerste kind of de impact van COVID-19.

Waarom is dit onderzoek belangrijk? Het balanceren van werk en gezin kan een uitdaging zijn. Vooral bij grote levensveranderingen kan de samenwerking tussen partners veranderen en kunnen er effecten optreden die van invloed zijn op zowel de relatie als het gezinsleven. Denk bijvoorbeeld aan de geboorte van een kind. Voordat de baby er is, kunnen stellen onderhandelen over de verdeling van taken en proberen ze traditionele rollenpatronen te vermijden. Maar wat gebeurt er daarna? Dit project onderzoekt hoe stellen omgaan met deze nieuwe situatie en welke invloed dit heeft op hun relatie.

En laten we COVID-19 niet vergeten. De lockdowns en veranderingen in werkpatronen hebben ongetwijfeld invloed gehad op de taakverdeling binnen stellen. Dit project kijkt naar de effecten van deze crisis en hoe stellen zich hebben aangepast aan de nieuwe omstandigheden. Het onderzoek combineert psychologische, sociologische en filosofische perspectieven om zo een compleet beeld van de factoren die van invloed zijn op stellen in deze complexe realiteit.

Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in hoe stellen beter kunnen samenwerken bij het verdelen van taken. Om dit te bereiken worden er ook interventiestudies uitgevoerd om stellen aan te moedigen openlijk met elkaar te praten over hun taakverdeling. Daarnaast worden praktische inzichten verzameld over wat wel en niet werkt bij het nastreven van een meer gelijke verdeling tussen betaald en onbetaald werk binnen koppels. Dit onderzoek heeft het potentieel om veranderingen teweeg te brengen en stellen te helpen een evenwicht te vinden dat voor hen werkt.

Dit project is onderdeel van het SCOOP NWO Zwaartekracht project. SCOOP streeft de interdisciplinaire studie van duurzame samenwerking na als kenmerkend onderdeel van weerbare samenlevingen. Lees hier meer.

Betrokken onderzoekers