PhD – Genderstereotypes in vacatures

“Vrouwen werken nu eenmaal liever in andere sectoren, de ICT-sector is heel nerdy en stoffig en daardoor meer iets voor mannen”.

Uitspraken als deze horen we vaker op het werk. Maar is dit nu wel echt zo? Als we kijken naar de man/vrouw verdeling binnen bepaalde sectoren, zien we dat er meer vrouwen in verzorgende rollen (zoals docent en verpleegkundige werken) en meer mannen in technische sectoren. In het primair onderwijs en de verpleegkunde is slechts één op de vijf medewerkers man, in de technieksector is maar 14% vrouw.

Hoe kan dit? Onze ideeën over hoe een man of vrouw zich moet gedragen zit behoorlijk vastgeroest. Zo diep, dat het ook kan doorschemeren in vacatureteksten. Dat is belangrijk ,want dit is vaak het eerste dat mensen van bedrijven zien. Zo vroeg in het proces van een baan zoeken kunnen al bepaalde verwachtingen worden overgebracht. Deze verwachting kan onder andere betrekking hebben op het gewenste geslacht van de kandidaat die ze zoeken.

Taal is krachtig gereedschap. Eerder onderzoek naar gendernormen in vacatureteksten liet al zien dat het gebruik van bepaalde woorden (‘competitief’ en ‘leider’ vs. ‘zorgzaam’ en ‘teamspeler’) ervoor kunnen zorgen dat mannen of vrouwen eerder solliciteren op een bepaalde functie. Blijft het daarbij? In dit onderzoek kijken we of andere elementen in vacatureteksten ook invloed hebben op wie er solliciteert. Bijvoorbeeld, wat is de invloed van de beschrijving van de arbeidsomstandigheden (zoals het aantal uren dat iemand werkt) of de beschrijving van iemands werkmentaliteit (‘hands-on mentaliteit’, ‘flexibel’)?. Inzicht in de gevolgen van schrijfkeuzes in vacatures op het sollicitatieproces kunnen ons helpen andere keuzes te maken zodat vacatures aantrekkelijker zijn voor een grotere, meer diverse groep mensen.

Betrokken onderzoekers