PhD – Beroepsstereotypes in de geneeskunde

"Onderzoek naar gendersegregatie binnen medische specialismen: begrijpen en doorbreken van stereotypes"
In de medische wereld is er een groeiende aanwezigheid van vrouwen, maar toch zijn het voornamelijk mannen die de boventoon voeren in medische specialisaties. Slechts 25% van alle werkende chirurgen in Nederland is vrouw, terwijl meer dan de helft van de Nederlandse medische studenten vrouw is. Waarom is er nog steeds zoveel gendersegregatie binnen deze vakgebieden?
Johanna S. W. Kruger, PhD-kandidaat aan het GRID Lab onder leiding van prof. Dr. Belle Derks, onderzoekt dit fenomeen in haar promotieonderzoek "Agentic and communal occupational stereotypes in medical specialities in the Netherlands". Ze wil de rol van beroepsstereotypen in medische specialisaties verder onderzoeken om zo een beter begrip te krijgen van de onderliggende processen die ten grondslag liggen aan de gendersegregatie binnen deze vakgebieden in Nederland.
Een belangrijke factor die hierbij een rol speelt, is de gender gerelateerde aard van de stereotypen die aan deze specialisaties worden gekoppeld. Zo wordt chirurgie bijvoorbeeld stereotiep gezien als een "mannelijk" beroep. Het doel van dit project is dan ook om inzicht te krijgen in de psychologische processen die een rol spelen bij de gendersegregatie binnen medische specialisaties, door de rol van beroepsstereotypen te onderzoeken.
Het onderzoek richt zich op zowel mannelijke als vrouwelijke artsen en medische studenten, en hoe zij de werkcultuur in hun specialisatie waarnemen. Hierbij wordt gekeken naar de verschillen tussen vakgebieden die gedomineerd worden door mannen en vakgebieden die gedomineerd worden door vrouwen. Op basis van deze bevindingen streeft het project ernaar om interventiestrategieën te ontwikkelen die kunnen bijdragen aan een meer inclusieve arbeidssector.
Het is belangrijk om deze gendersegregatie binnen medische specialismen beter te begrijpen en aan te pakken. Een divers en inclusief team van artsen kan immers leiden tot betere zorg en een bredere kijk op gezondheidsproblemen. Met dit onderzoek hoopt Johanna bij te dragen aan een gelijkwaardigere en meer inclusieve medische sector waarin iedereen gelijke kansen krijgt, ongeacht hun gender.
Dit project is onderdeel van SCOOP. SCOOP streeft de interdisciplinaire studie van duurzame samenwerking na als kenmerkend onderdeel van weerbare samenlevingen.
Betrokken onderzoekers
- Onderzoeker TNO