Het creëren van een sociaal veilige werkomgeving

In samenwerking met de groep Organisatiegedrag onderzoeken we in het GRID-lab hoe organisaties een sociaal veilige werkomgeving kunnen creëren en behouden. Ongewenst gedrag op de werkvloer—variërend van pesten, agressie, discriminatie en (seksuele) intimidatie tot subtielere vormen zoals roddelen, ongepaste opmerkingen of kwetsende grappen— kan grote fysieke, psychologische en sociale gevolgen hebben. Daarnaast kan een hoge werkdruk leiden tot stress en onveiligheid op de werkvloer.
Steeds meer organisaties erkennen het belang van een sociaal veilige werkvloer voor hun werknemers. Toch richten inspanningen om de werkplek veiliger te maken zich vaak op individuele interacties, terwijl de bredere organisatiecultuur over het hoofd wordt gezien. Door een sociaalpsychologisch perspectief toe te passen onderzoeken we hoe omgevingsfactoren – zoals zeer competitieve werkomgevingen – de sociale veiligheid van werknemers beïnvloeden.
Wij hanteren een systematische aanpak in ons onderzoek om uitdagingen binnen organisatieculturen, structuren en systemen te identificeren. Zo kunnen we organisaties, HR-professionals en leidinggevenden ondersteunen bij het herkennen van problemen en het implementeren van effectieve oplossingen die bij de specifieke werkcontext passen.
Een voorbeeld van een lopend project is onze samenwerking met de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) waarbij we onderzoeken hoe formele procedures én de persoonlijke ervaringen van werknemers bijdragen aan sociale veiligheid. We testen daarnaast of maatregelen voor organisaties en toezichthouders daadwerkelijk het gewenste effect hebben. Samen met de HR-afdeling van de Universiteit Utrecht passen we wetenschappelijke inzichten toe op HR-beleid en -programma’s om een sociaal veilige werkomgeving te bevorderen.