Waarom is biodiversiteit belangrijk?
De Universiteit Utrecht en de Green Office zijn zich bewust van de rol die individuen en instellingen spelen in het omdraaien van deze zorgwekkende trends, en ondernemen stappen om biodiversiteit te ondersteunen hier in Utrecht. Lees hier meer over de strategie en plannen van de universiteit.
Wat is biodiversiteit?
Biodiversiteit slaat op de variatie in levende organismen die worden aangetroffen in een bepaald gebied. Dit gebied kan de Aarde zijn, een continent of zelfs je achtertuin. Het omvat alle dieren, planten en micro-organismen die samenwerken in een ecosysteem. Elk organisme speelt hun eigen specifieke rol daarin.
Waarom is het belangrijk?
Biodiversiteit is een cruciale factor in de gezondheid van een ecosysteem. Hoe groter de variatie in wezens die samenwerken in een ecosysteem, hoe groter de capaciteit van dat ecosysteem om schokken te weerstaan en leven te ondersteunen. Het werken om biodiversiteit te beschermen en ondersteunen is daarom een vitaal aspect in het beschermen van de planeet en het veiligstellen van ons eigen voortbestaan.
We zijn onderling volledig verbonden met de natuur en vertrouwen op gezonde ecosystemen voor de materialen die we elke dag gebruiken, van voedsel en medicijnen tot schone lucht en schoon water. Biodiversiteit is daarom een dringend aspect van duurzaamheid dat vaak over het hoofd wordt gezien. Deze onfortuinlijke waarheid is terug te zien in wereldwijde trends, waardoor wetenschappers zijn gaan geloven dat we momenteel in een zesde wereldwijde massa-uitstervingsgolf zitten.
Met ongeveer een miljoen van de dier- en plantensoorten op de wereld die met uitsterven worden bedreigd, zullen veel soorten verloren gaan in de komende decennia als direct gevolg van onze daden. Dit fenomeen is niet alleen beperkt tot wezens die in gebieden hier ver vandaan wonen: habitatfragmentatie en -vernietiging, klimaatverandering, overexploitatie en vervuiling verwoesten de biodiversiteit om ons heen.
Biodiversiteit op Universiteit Utrecht
De Universiteit Utrecht en de Green Office zijn zich bewust van de rol die individuen en instellingen spelen in het omdraaien van deze zorgwekkende trends, en ondernemen stappen om biodiversiteit te ondersteunen hier in Utrecht. In november vorig jaar plantte de Green Office het Tiny Forest in Utrecht Science Park, een gebied van ongeveer een kleine tennisbaan in oppervlak waar nu 600 plaatselijke boomsoorten worden gehuisvest. Daar komt ook bij dat de Universiteit Utrecht momenteel werkt aan haar Biodiversiteitsambitie, die in de komende jaren de daden van de universiteit gaat aansturen in een richting die het leven van plaatselijke planten en dieren gaat ondersteunen. Je kunt hier meer lezen over de Biodiversiteitsambitie van de Universiteit Utrecht. Wil je weten wat je zelf kan doen om de biodiversiteit zowel plaatselijk als wereldwijd te verbeteren? Lees hier onze tips.