Our Big Fat Green Trip: Uitslag ranking 2020

Op deze pagina vind je de resultaten van de allereerste ranking van studieverenigingen. Deze ranking is onderdeel van het Our Big Fat Green Trip-project van de Green Office. Lees hier meer over dit project en het doel van de ranking.

De ranking laat zien dat 13 van de 31 studieverenigingen in 2020 kiezen voor een duurzamere reis naar hun bestemming. We hopen dat de plannen van deze 13 verenigingen andere verenigingen inspireren om in de toekomst ook duurzamere reisplannen te maken. Onder de studieverenigingen in de meest duurzame categorie verlootte de Green Office een reischeque van 500 euro. De Utrechtse Aardwetenschappen Vereniging won deze prijs en mag dit bedrag besteden tijdens hun komende Big Fat Green Trip.

Met je studievereniging een rondreis maken door Europa? Lees hier de blog van studievereniging Storm over hun jaarlijkse busreis.

In totaal deelden 31 studieverenigingen die een reis maken in de lente of zomer van 2020 reisgegevens met de Green Office. We willen al deze studieverenigingen hiervoor bedanken. Dit helpt ons om meer inzicht te krijgen in het reisgedrag van studieverenigingen.

Ranking big fat green trip

Benieuwd naar de complete Our Big Fat Green Trip-ranking van 2020? Klik hier. Staat jouw studievereniging er niet tussen of zie je informatie die volgens jou niet klopt? Mail dan naar greenoffice@uu.nl met ‘ranking BFGT’ in de onderwerpregel.

Veel verenigingen hebben groene reisambities

Tijdens het opstellen van de ranking bleek dat veel studieverenigingen die in de tweede of derde categorie van de ranking vallen de ambitie hebben om de komende jaren minder te vliegen. Om deze verenigingen een steuntje in de rug te bieden zal de Green Office de verenigingen die volgend jaar daadwerkelijk duurzamere reisplannen maken bonuspunten toekennen in de volgende ranking. Hiernaast biedt de Green Office geïnteresseerde studieverenigingen vanaf maart 2020 een workshop aan over duurzaam reizen.

Zit je in het bestuur of de reiscommissie van een studievereniging en wil je je studievereniging alvast aanmelden voor een workshop of wil je de groene ambities van je vereniging delen? Stuur dan een email naar greenoffice@uu.nl met ‘Ranking BFGT’ in de onderwerpregel. 

TOTSTANDKOMING RANKING

Van november 2019 tot januari 2020 heeft de Mobility Committee van de Green Office reisdata over onder andere bestemmingen en vervoersmiddelen van studieverenigingen verzameld. Voor het berekenen van de index zijn twee verschillende indexen gebruikt die vervolgens bij elkaar zijn opgeteld. De eerste index geeft een score voor het type transportmiddel, met schaal: 112,5 – 300. Het getal betreft 112,5 de meest duurzame manier van reizen, namelijk de trein. Het getal 300 is gelijk aan de minst duurzame manier van reizen, namelijk het vliegtuig. Aan de vervoersmiddelen bus en minibus zijn respectievelijk de getallen 135 en 180 toegekend. Alle bovenstaande getallen met betrekking tot de CO2-uitstoot van verschillende vervoersmiddelen zijn gebaseerd op de cijfers van het IPPC. De tweede index is een score voor de gereisde afstand van Utrecht naar de bestemming, met schaal 0 – 200. Hierbij is het getal 200 genomen als de uiterste grens van Europa, alles daartussen telt relatief op naar 200. Bestemmingen buiten Europa blijven op een score van 200. Er is voor deze verhouding gekozen zodat het type transportmiddel zwaarder telt dan de gereisde afstand in de definitieve score. Op deze manier worden verenigingen die ver reizen maar alsnog kiezen voor een duurzamere manier van reizen een beetje beloond.

Studieverenigingen die ervoor hebben gekozen om hun CO2-uitstoot te compenseren zijn met een asterix aangegeven in de ranking. Omdat het per initiatief sterk verschilt of koolstofcompensatie daadwerkelijk iets oplevert in termen van CO2 reductie, hebbende de betreffende verenigingen die compenseren geen extra punten voor koolstofcompensatie gekregen.

Het beste is natuurlijk om voor duurzaam vervoer te kiezen, maar ga je toch vliegen en wil je de CO2-uitstoot van je reis compenseren? Klik hier voor meer informatie ov koolstofcompensatie.

Heb je vragen, opmerkingen of tips met betrekking tot de Big Fat Green Trip Ranking? Stuur een mail naar greenoffice@uu.nl met ‘Ranking BFGT’ in de onderwerpregel.