Our Big Fat Green Trip: jouw studievereniging maakt kans op 500 euro

In februari 2020 publiceerde de Green Office de uitslag van de allereerste Big Fat Green Trip Ranking. Benieuwd naar de uitslag? Klik hier.

Wist je dat mobiliteit zo'n 26 procent van de ecologische voetafdruk van de Universiteit Utrecht uitmaakt? Aangezien de universiteit probeert om dit percentage te verlagen, lijkt dit een uitgelezen moment voor studieverenigingen om wat kritischer te kijken naar hun eigen keuzes met betrekking tot vervoer. Met het Big Fat Green Trip-project willen wij van de Green Office studieverenigingen stimuleren om (de komende jaren) duurzamere reisplannen te maken. Om studieverenigingen hierbij zo goed mogelijk te helpen ondersteunen we verenigingen met praktische tips en informatie rondom duurzaam reizen, en verloten we een prijs van 500 euro. Voor een overzicht van de uitslag van Our Big Green Trip 2020, klik hier.

Waarom studieverenigingen?

Het is ons opgevallen dat studieverenigingen zich in een strategisch goede positie bevinden om duurzame manieren van reizen te stimuleren. Studieverenigingen hebben immers veel contact met studenten en organiseren bovendien zelf vaak reizen. Studieverenigingen zijn dan ook belangrijke stakeholders in de duurzame ontwikkeling van de Universiteit Utrecht. Om deze reden zijn we gestart met een project dat zich volledig richt op studieverenigingen: Our Big Fat Green Trip.

Our Big Fat Green Trip

Met dit project willen we studieverenigingen van de Universiteit Utrecht inspireren en stimuleren om duurzamere reisplannen te maken op het gebied van vervoer. Zo belonen we één studievereniging die in 2020 al op een duurzame manier op reis gaat met een prijs van 500 euro! Daarnaast zullen we studieverenigingen voorzien van allerlei informatie over duurzame reismogelijkheden die interessant en betaalbaar zijn. Ook wordt er een 'green travel ranking' opgesteld van alle studieverenigingen die een reis organiseren in het voorjaar of de zomer van 2020. De ranking zal enerzijds wat gezonde competitie tussen studieverenigingen creëren, maar dient met name om positieve voorbeelden van studieverenigingen die in 2020 al kiezen voor duurzame(re) manieren van reizen uit te lichten. Op deze manier kunnen deze studieverenigingen andere verenigingen inspireren om de komende jaren ook vooruitgang te boeken.

Op zoek naar inspiratie? Lees hier over Tiemens reis over land en water door Rusland, Mongolië, China en Zuid-Korea, of hier over Marenthe's terugkeer van haar studieperiode in Japan, zonder een vliegtuig van binnen te hebben gezien.

Waarom zou ik niet mogen vliegen?

We zijn ons ervan bewust dat veel mensen de druk voelen om duurzamer te reizen, maar tegelijkertijd vaak het gevoel hebben dat ze hiervoor veel moeten inleveren. Hierbij worden alle voordelen van andere vormen van vervoer vaak weggezet tegen de 'efficiëntie' van vliegen. Vliegen wordt vaak nog gezien als een makkelijke en comfortabele manier van reizen. Dit is lang niet altijd het geval, om er nog maar over te zwijgen dat we met ons vliegticket lang niet alle daadwerkelijke kosten van de externe effecten die vliegen veroorzaakt betalen. Is het bovendien niet juist fijn om met de trein naar Frankrijk af te reizen, ondertussen een gesprek te voeren met je medereiziger en een beetje uit het raam te staren, in plaats van verkrampt je tijd uit te zitten in een kleine cabine? In de tijd van de vliegepidemie lijken alternatieve reismogelijkheden dan vliegen soms te worden vergeten.

Hoe kan ik deelnemen?

Heb je tips met betrekking tot duurzame(re) manieren van vervoer, interessante bestemmingen die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer of andere ideeën die je graag wil delen? Stuur dan een e-mail naar greenoffice@uu.nl met ‘Our Big Fat Green Trip’ in de onderwerpregel. Inschrijven voor dit project is niet nodig, omdat alle studieverenigingen automatisch deelnemen aan dit project.

Een onderzoeksteam van de Green Office zal de komende maanden alle benodigde informatie verzamelen en hiervoor contact opnemen met alle verenigingen. In februari 2020 zal het Green Office- onderzoeksteam de ranking publiceren en de winnaar van de wedstrijd bekendmaken. Alle studieverenigingen van de UU hebben een e-mail ontvangen met de details omtrent het project en de ranking. Ben je student, vraag dan aan je studievereniging wat je vereniging doet om duurzamer te reizen in het kader van dit project.

Our Big Fat Green Trip is een project van de Green Office, de plek waar jonge geesten de handen ineenslaan om de Universiteit Utrecht te ondersteunen in haar duurzame ontwikkeling.