Anders Reizen: tips & tricks trein- en busreizen
Ga je op reis en overweeg je om met de trein of bus te gaan? Op deze pagina vind je allerlei tips en tricks voor het plannen van een (voordelige) reis. Ben je een medewerker van de Universiteit Utrecht? Dan vind je de beste tips op de medewerkerspagina.

Treinreizen
Reisplanners en boekingsbureaus
Heb je moeite met het vinden van de juiste aansluiting of het boeken van je treinreis? Er zijn verschillende websites waarop je meteen kunt zien hoe je van A naar B komt en wat de kosten van je reis zijn. De Green Office zette een aantal reisplanners en boekingsbureaus op een rij:
-
Happyrail – Nederlandse zoekmachine voor treinreizen en treintickets naar bestemmingen wereldwijd.
-
NS International – Op deze website van de Nederlandse Spoorwegen boek je internationale reizen.
-
Interrail – Via deze site vind je naast Interrail-treintickets ook veel praktische informatie over treinreizen, waaronder:
- Een reisplanner voor alle Europese treinverbindingen;
- Een kaart met alle treinverbindingen in Europa;
- Een overzicht van welke (nacht)treinen je moet reserveren en (eventuele) reserveringskosten die bij een treinreis komen kijken;
- Verschillende Europese spoorwegmaatschappijen bieden de mogelijkheid om reizen van en naar Nederland te boeken. Op de site van Interrail vind je een overzicht van alle spoorwegmaatschappijen. -
Seat61 – Website met een lijst van trein- en bootverbindingen, inclusief tijdschema’s, prijzen en links naar websites waar je kunt boeken.
-
Treinreiswinkel – Reisbureau voor het laten boeken van (complexe) treinreizen.
-
Rail Europe – Britse zoekmachine voor treintickets naar Britse en andere Europese bestemmingen.
Check reistijd en comfort met UU Treinzonekaart
De UU Treinzonekaart laat zien of jouw bestemming goed te bereiken is met de trein. Per bestemming zie je hoe lang je reis duurt met de trein en het vliegtuig, of het een comfortabele reis is (met niet of weinig overstappen bijvoorbeeld) en hoeveel CO2 je bespaart ten opzichte van een vliegreis. Bij iedere bestemming staat een advies: (1) ‘Altijd trein’, (2) ‘Meestal trein’ (3) ‘Trein is mogelijk'. Je bepaalt zelf of je gebruikmaakt van dit advies. Klik op de onderstaande afbeelding om de gehele treinzonekaart te bekijken.
BUSREIZEN
Vergelijk en boek je busreis
Op dit moment is Flixbus de grootste aanbieder van busreizen in Europa. Eurolines valt hier sinds mei 2019 ook onder. Bij het boeken van je busreis heb je de mogelijkheid om de website van de aanbieder te raadplegen om te zien welke milieumaatregelen het bedrijf hanteert. Flixbus hanteert volgens hun website bijvoorbeeld strenge normen en voert een efficiënt brandstofbeleid. Daarnaast werken ze samen met ClimatePartner om reizigers de optie te geven hun busreis volledig te compenseren.
Wil je verschillende reisopties tegen elkaar afwegen? Hieronder een aantal platformen op een rijtje:
-
Comparabus – Vergelijkt prijzen en reizen van busreisaanbieders en zet ze op een rij.
-
BlaBlaBus – Aanbieder van opties voor busreizen en carpooling.
-
Omio – Vergelijkt bus-, trein- en vliegreizen.
BUS- EN TREINREIZEN: BUDGETTIPS
Tips voor een goedkope trein- en/of busreis
Een weekendje weg of een paar weken op zomervakantie? Waarschijnlijk weet je al dat populaire reisbestemmingen als Berlijn, Parijs en Londen vaak voordelig bereikbaar zijn per trein. Voor deze, maar ook andere bestemmingen loont het dus om altijd de prijs van treintickets te bekijken (zie hierboven het kopje Reisplanners en Boekingbureaus) en niet op de automatische piloot een vliegticket te boeken. Wil je graag nog minder uitgeven aan je reis, bekijk dan ook de busverbindingen van Flixbus naar verschillende Europese bestemmingen. Wil je op vakantie naar een bepaalde bestemming, maar blijkt een trein- of busticket toch te duur? Dan is het waarschijnlijk het voordeligst om een Interrail Pass aan te schaffen. Dit is tevens een goede optie als je een rondreis door Europa wil maken. Er bestaan verschillende typen interrailpassen op de markt. Bekijk de verschillende opties op de website van aanbieders als Happyrail en Interrail.
Binnenkort op stedentrip of op vakantie? Je weet waarschijnlijk dat bestemmingen als Berlijn, Parijs en Londen vaak voordelig bereikbaar zijn per trein. Ook voor andere bestemmingen loont het de moeite om de prijs* van trein- en bustickets te bekijken. Tien voorbeelden:
Tot slot zijn bestemmingen dicht bij huis zoals Antwerpen, Brussel, Gent, Keulen en Lille vaak voor (minder dan) een paar tientjes bereikbaar. Zeker als je tot de grens vrij reist met studenten OV of gebruikmaakt van NS groepskorting. *Let op: de Green Office raadpleegde de websites van de Treinreiswinkel, de Nederlandse Spoorwegen, Flixbus en Skyscanner in januari 2020. Prijzen van vlieg-, bus- en treintickets kunnen door het jaar heen variëren.
|
---|
Ben je van plan om wel een ‘standaard’ treinreis te boeken en ben je op zoek naar een goedkoop ticket? Let dan op de volgende zaken:
-
Boekingswebsites kunnen boekingskosten in rekening brengen. Het kan voordeliger zijn om je reis uiteindelijk zelf te boeken;
-
Boek je treinreis ver van tevoren. Dit kan bij sommige vervoerders al vier tot zes maanden voor vertrek;
-
Reizen in de avonduren is vaak goedkoper;
-
Als je een weekend weg wilt, kan het voordeliger zijn om op za-zo-ma te reizen in plaats van vr-za-zo;
-
Reis je met een groep? NS International biedt groepskorting voor groepen vanaf zes personen.
Ben je een student aan de UU en ga je op uitwisseling naar een Europese universiteit in het academisch jaar 2020-2021? Reis gratis naar je uitwisselingsbestemming met een Travel Green Grant.
DUURZAME REISTIPS VAN STUDENTEN
De Green Office verzamelt tips van studenten die te maken hebben met groen reizen. De beste tips op een rij:
-
Wil je een rondreis maken met een grote groep? Dan is een bus huren een goedkope optie! Studievereniging Storm gaat al jaren op studiereis met touringcarbedrijf De Avonturier. Lees de blog van Storm over deze jaarlijkse busreis;
-
Trein je net als Tiemen en Marenthe naar Japan of een andere bestemming buiten Europa? Voor sommige landen heb je een visum nodig! Op Embassy Pages vind je een overzicht van de landen waarvoor je een visum nodig hebt;
-
Veel studieverenigingen organiseren jaarlijks een liftwedstrijd. Ben je van plan om te gaan liften met je studievereniging of tijdens een andere reis? Op deze kaart kun je zien op welke plekken de kans groot is om opgepikt te worden.
-
Goedkoop op reis? Houdt acties van aanbieders van trein- en bustickets in de gaten! Onder andere NS International en Flixbus en hebben vaak aanbiedingen. Ook op deze website vind je acties voor goedkope internationale treinkaartjes.
-
Kun je geen interessante bestemmingen vinden die bereikbaar zijn met het de trein of bus? Download de duurzame reisgids van Natuur en Milieu voor inspiratie voor een vliegtuigvrije vakantie.
-
Ben je van plan om de CO2-uitstoot van je reis te compenseren? Er zijn tal van bedrijven en organisaties die aanbieden om dit voor je te doen. Niet alle initiatieven zijn echter even effectief! De Carbon Offset Guide geeft onder meer inzicht in hoe je als consument het beste je uitstoot kunt compenseren.
Heb jij nog een andere tip over hoe je goedkoop, comfortabel of duurzaam kunt reizen? Stuur dan een e-mail naar greenoffice@uu.nl met “Reistip” in de onderwerpregel. We horen het graag!