The Proper Guide on How To Be Trashy on Campus

‘Refuse, reduce, reuse, recycle!’, verkondigen wij als Green Office graag. De UU doet haar best om dit goed te faciliteren, maar van de community krijgen we terug dat de regels rondom het sorteren van afval op de campus niet altijd even duidelijk zijn. Dit geldt met name voor buitenlandse studenten, die in hun thuisland te maken hebben met een ander recyclingsysteem.
Dus vroeg University College Utrecht (UCU) ons om een recyclingposter te maken voor alle studentenwoningen op de UCU-campus. Om alle recyclingvraagstukken voorgoed de (UCU-)wereld uit te helpen..
De informatie die we voor die poster verzamelden, vind je terug op deze pagina. Daarnaast wat extra context en handige links, zodat je Utrechts recyclingsysteem straks goed in de smiezen hebt.
NB. De informatie op deze pagina is gebaseerd op de indeling van de UCU-recyclingstations: papier, plastic (PMD), algemeen en glas. De indeling op jouw universiteitslocatie kan hiervan verschillen.
Oud papier

Ja, graag!
Paperassen, eierdozen, enveloppen (zonder én met venster), tijdschriften, dozen van muesli, enz.
Nee, dank je
Nat papier, tissues, zichtbaar plastic
Let op
Verwijder al het zichtbare plastic van je oud papier
Plastic, metaal en drankverpakkingen (PMD)

Ja, graag!
Plastic zakken, plastic bekers, melk- en sapverpakkingen, plastic flesjes (zonder statiegeld), aluminium blikken en folie, yoghurtbekers, enz.
Nee, dank je
Chipszakken, kauwgomverpakkingen, piepschuim
Let op
Drinkpakken, blik en aluminiumfolie kun je op het Utrecht Science Park in de PMD vuilnisbakken gooien. De universiteits gebouwen in de binnenstad hebben helaas deze functie nog niet en beschikken alleen over een plastic bak i.p.v. een PMD bak. Als je toch graag je plastic zo goed mogelijk wilt scheiden in de binnenstad, kun je gebruik maken van de ‘plastic, blik en pak’-afvalcontainers van de gemeente Utrecht (en dus van de studentenappartementcomplexen)
Verwijder alles dat niet van plastic is, zoals stickers
Restafval

Ja, graag
Alles wat niet thuishoort in een van de andere bakken
Wist je dat…
...als we alle kranten ter wereld zouden recyclen, we ruim 250 miljoen bomen per jaar zouden besparen?
Glas

Ja, graag
Nutellapotten (zonder deksel), potten van pastasaus, wijnflessen
Nee, dank je
Gloeilampen en kapotte drinkglazen horen in de restafvalbak
Let op
- Meestal zit er statiegeld op je bierflesje
- Vergeet niet om alle plastic deksels te verwijderen, deze gaan in ‘plastic’
De afgelopen jaren is de Universiteit Utrecht actief bezig om meer afval te recyclen. Het percentage restafval is de afgelopen jaren sterk afgenomen. Met de hulp van haar studenten en medewerkers gaat de UU voor nog slechts 30% restafval in 2020. Bekijk onderstaande links voor meer informatie.