Soortenrijk

Biodiversiteit is een duurzaamheidsthema dat steeds meer aandacht krijgt. Zeker omdat de Universiteit Utrecht sinds kort deel uitmaakt van het Deltaplan Biodiversiteit. Stiekem kent Utrecht Science Park en haar omgeving een grote variatie aan soorten planten en dieren, waar je misschien iedere dag aan voorbij loopt.

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Biodiversiteit presenteren wij de podcast van Green Office UU, SoortenRijk. In deze podcast serie kom je meer te weten over de soorten die een essentiële rol spelen voor de natuur op en rond de campus. Hiervoor gaan we op pad met verschillende onderzoekers, alumni, en studenten van de Universiteit Utrecht. Door hun ogen  bekijken we de campus en haar bewoners in een nieuw daglicht.

Het Utrechts Science Park en de gebieden daaromheen hebben verrassend veel gevarieerde natuurgebieden, die je kan vinden met onze Groene Wegwijzer. Loop je dan weer een keer over campus, zet de eerste aflvering aan en bekijk Utrecht Science Park en haar omgeving eens met een nieuwe bril.

Aflevering 1 - De ringslang 

Op een vroege ochtend in maart sta ik, Libby, samen met Peter de Koning van Lacerta op een verlaten Utrecht Science Park. We gaan vandaag op jacht naar de grootste van de drie slangensoorten in Nederland: de ringslang. Waar iedere egel welkom is in de achtertuin, wordt de ringslang met angst benaderd. Toch is dit een typisch geval van ‘onbekend maakt onbemind’.

Kom je meer te weten over dit reptiel, dan zal je zien dat je ze op een nieuwe manier gaat waarderen. Daarom gaan we in deze aflevering opzoek naar het antwoord op de volgende vragen: hoe leeft de ringslang eigenlijk, waarom is de ringslang belangrijk voor de biodiversiteit op de campus (en daarbuiten)? En wat kun je zelf doen om ringslang te helpen?

Aflevering 2 - De das (binnenkort)

european badger icon species

Aflevering 3 - De patrijs (binnenkort)

grey partridge icon species