Tentoonstelling Levende Landschappen: een kijkje in de lokale biodiversiteit van Utrecht
Levende landschappen: een kijkje in de lokale biodiversiteit van Utrecht
Onze nieuwe tentoonstelling "Levende landschappen: een kijkje in de lokale biodiversiteit van Utrecht" laat een selectie zien van het diverse leven om ons heen, zelfs in de stad. Ontdek de wonderen van de Utrechtse biodiversiteit en krijg een beter begrip van het leven dat ons elke dag omringt.
Ben jij je bewust van de soorten die nog steeds leven in onze stedelijke gebieden?
De biodiversiteit in Nederland staat de laatste decennia voor grote uitdagingen. Verschuivingen in landgebruik, stadsuitbreiding en klimaatverandering hebben allemaal bijgedragen aan een algemene afname van inheemse soorten in het hele land. Ondanks deze uitdagingen zijn de inspanningen om de biodiversiteit te behouden en te herstellen geïntensiveerd. Dit weerspiegelt een groeiende betrokkenheid bij het beschermen van de unieke ecosystemen die het Nederlandse landschap vormen.
Een blik op de biodiversiteit in Utrecht biedt een fascinerende kijk op deze bredere biodiversiteitstrends. Stedelijke ontwikkeling legt vaak druk op de lokale fauna, maar deze gebieden zijn ook de thuisbasis van veerkrachtige soorten die zich hebben aangepast aan het samenleven met menselijke activiteiten. De Universiteit Utrecht heeft 20 icoonsoorten voor het USP geïdentificeerd die duiden op een vitaal en gezond lokaal ecosysteem. Deze tentoonstelling belicht er vier: Kievit (Vanellus vanellus), Echte Koekoeksbloem (Silene flos-cuculi), ree (Capreolus capreolus) en Bruine Korenbout (Libellula fulva). We kijken ook naar enkele belangrijke soorten die onder specifieke omstandigheden in verstedelijkte gebieden kunnen leven. Zoals de egel (Erinaceus europaeus), gewone dwergvleermuis (Pipistrellus pygmaeus), kleine vos (Aglais urticae), huismus (Passer domesticus). Deze organismen spreken niet alleen tot de verbeelding met hun unieke eigenschappen, maar leveren ook cruciale ecologische diensten en spelen een integrale rol in het Utrechtse ecosysteem.
Toch is hun toekomst onzeker. Recente trends laten schommelingen in populaties zien, waarvan sommige afnemen door habitatverlies, vervuiling en andere vormen van druk, terwijl andere, dankzij inspanningen voor natuurbehoud, tekenen van herstel vertonen. De huismus en de egel hebben bijvoorbeeld te maken gehad met een alarmerende afname, terwijl de Bruine Korenbout, een zeldzame libel, een symbool is geworden van de inspanningen voor het behoud van wetlands.
Hoe goed doet onze biodiversiteit het?
Neem de tijd om de waarnemingen van acht soorten te bekijken die de afgelopen tien jaar door Dactylis zijn geregistreerd!
Vooruitkijkend zien we een toekomst waarin deze icoonsoorten niet alleen overleven, maar ook gedijen. Door biodiversiteitsvriendelijke stadsplanning te stimuleren en groene ruimten uit te breiden, kan Utrecht als voorbeeld dienen voor andere steden die streven naar een balans tussen verstedelijking en ecologisch behoud. Deze tentoonstelling nodigt je uit om deze soorten te verkennen, meer te leren over hun huidige status en deel te nemen aan het gesprek over het vormgeven van een toekomst waarin zowel mensen als wilde dieren samen kunnen floreren.