Theater - Vrijdag 31 mei

🚨Let op! In het theater zijn 175 stoelen. We werken met polsbandjes, je kan een bandje ophalen bij de informatiebalie beneden bij de roltrappen. Kom 10 minuten voor aanvang met je polsbandje naar de theaterzaal. Heb je geen bandje? Dan kan je het programma alleen bijwonen als er nog plekken over zijn, nadat iedereen met een bandje binnen is. 

Grote Europashow - De Kiesmannen (16.45 uur)

De Kiesmannen tijdens een show op het podium.

Er staat veel op het spel. Boeren demonstreren tegen strengere milieueisen, activisten strijden voor radicaal klimaatbeleid en er is nog steeds geen structurele oplossing voor het migratievraagstuk. En dat terwijl Poetin vecht aan de poorten van Europa en we door de opkomst van AI voor nieuwe uitdagingen komen te staan. Ondertussen zit jij thuis op de bank met gemixte gevoelens; “Wéér verkiezingen?”, “Wat dóén ze daar überhaupt in Brussel?” en “Ik ken toch geen europarlementariërs". No worries, we got you. Tijdens De Grote Europashow stomen De Kiesmannen je in no time helemaal klaar voor het stemhokje met politieke analyses, humor en muziek.

Saman Amini (stuk uit Saman Amini's Integratieplan) 18.05 uur

Saman Amini, foto: Casper Koster
Foto: Casper Koster

Saman Amini is een creatief talent op het gebied van theater, film en muziek. Hij werd geboren in Teheran en kwam op twaalfjarige leeftijd naar Nederland, waar hij de kracht van woorden, verhalen en theater ontdekte. In 2014 studeerde Amini af aan de Toneelacademie in Maastricht en nog datzelfde jaar speelde hij de hoofdrol in de film Sacred Defence van regisseur Nima Mohaghegh. De film werd genomineerd voor de ‘studenten-Oscar’ van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences en won zowel de Vers XL- als de CILECT-prijs voor de beste studentenfilm wereldwijd.

In het theater boekt Saman veel succes, bijvoorbeeld met zijn stukken Saman Amini's Integratieplan, A Seat at the Table en Samenloop van Omstandigheden. Deze voorstellingen werden goed ontvangen door publiek en pers. Zo plaatste de Volkskrant "Samenloop van Omstandigheden" tweede op de lijst van de top tien theatervoorstellingen van het jaar en riep NRC Amini uit tot "rijzende ster van 2016" en beoordeelde "Saman Amini's Integratieplan" als beste cabaretvoorstelling van 2022. In 2019 verscheen het boek Samenloop van Omstandigheden, met teksten uit de voorstelling en illustraties van de talentvolle Tom Jager. A Seat at the Table is door het Theaterfestival uitgeroepen tot eén van de vijf beste grote zaal producties van 2019 en bekroond met de Toneelschrijfprijs voor beste Nederlandstalige theatertekst van het afgelopen seizoen! Muzikaal is Amini hard aan de weg aan het timmeren. Onlangs trad hij op tijdens verschillende festivals en op tv, zoals bij RTL Late Night. In zijn theaterstukken is zijn muziek ook terug te horen: hij combineert bitterzoete melodieën met krachtige rap

Op Festival Europa speelt Saman een stuk uit "Saman Amini's Integratieplan", dat in reprise ging in 2024 en in steden door heel Nederland voor uitverkochte zalen zorgt.

Lijsttrekkersdebat (19.15 uur)

Lijsttrekkersdebat

Onder leiding van De Kiesmannen, en mede georganiseerd door studieverenigingen van de Universiteit Utrecht vindt op Festival Europa een lijsttrekkersdebat plaats over belangrijke verkiezingsthema's. Lijsttrekkers en politici van in ieder geval de volgende partijen gaan in debat:

  • VVD
  • NSC
  • GroenLinks-PvdA
  • D66
  • CDA
  • SP
  • Partij voor de Dieren 

Blaudzun (21.50 uur)

Blaudzun

Blaudzun treedt op als muzikant en vertelt over reizen als artiest door Europa, post Brexit. Blaudzun blijft zijn stempel drukken met eerlijke, emotionele composities die luisteraars raken en inspireren. Eerder tourde hij met zijn volledige band langs de theaters. Op Festival Europa zal hij in intieme setting komen vertellen en zingen, een unieke kans om Blaudzun solo aan het werk te zien!

Het is dit voorjaar precies tien jaar geleden dat zijn wereldwijd bejubelde album Promises of No Man’s Land uitkwam. Afgelopen maanden bracht Blaudzun twee singles uit waaronder ‘Dreamers’ dat vier maanden in de Airplay Top 100 stond. Momenteel werkt de zanger aan zijn zevende album. In september speelt hij met band samen met Scapino Ballet een reprise van de succesvolle multidisciplinaire voorstelling OSCAR, in Koninklijk Theater Carré, Amsterdam en het Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam (31/08 tm 29/09).