Podium - Vrijdag 31 mei

Jasper Albinus (17 uur)

Jasper Albinus
Foto: Gaby Jongenelen

Jasper Albinus (1997) is schrijver en performer. Poëzie, spoken word en theater vormen de basis van zijn werk.
Hij maakt vraagstukken rondom identiteit, geschiedenis en politiek voelbaar, waarbij thema’s als onze koloniale erfenis, het prijskaartje van de dood en queerness de revue passeren.
Hij was te zien op diverse podia en festivals zoals Oerol, Lowlands en Writers Unlimited. Hij is aangesloten bij spoken word platform Poetry Circle en literair productiehuis Wintertuin.

Yentl van Stokkum (17.35 uur)

Yentl van Stokkum
Foto: Bianca Sistermans

Yentl van Stokkum (1991) is schrijver en dichter. Ze stond op festivals als Lowlands, Dichters in de Prinsentuin en Oerol.
Voor haar in 2020 verschenen poëziedebuut Ik zeg Emily ontving ze het C.C.S. Crone Stipendium.
Ze is medeoprichter van het populaire instagram-account @poëzieiseendaad, waarmee ze de bloemlezing Voor alle dagen samenstelde.
Daarnaast is ze redactielid van literair tijdschrift De Revisor. Haar tweede bundel Winterbloeiers kwam uit in de zomer van 2023. Hierin probeert Yentl grip te krijgen op de toekomst. We weten niet of een geliefde morgen nog bij ons is, maar 90 procent kans dat het regent. In onstuimige, hunkerende gedichten wisselt ze zachte zomeravonden en zware stormen af. Volgens de verwachtingen staan ons extreme omstandigheden te wachten.
 

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen (18.55 uur)

Hans Jaap Melissen

Hans Jaap Melissen (1968) is bezig aan zijn 27e jaar als oorlogsverslaggever. Hij werkt veel in het Midden-Oosten en Afghanistan, maar is de laatste twee jaar vooral te vinden in Oekraïne. Melissen was de enige Nederlandse journalist die in de eerste maand van de oorlog in Kyiv zat, tijdens de Russische belegering.
Hij werkt onder meer voor Eenvandaag, Trouw en Bureau Buitenland. Ook schuift hij regelmatig aan in talkshows als Op1, Humberto of Goedemorgen Nederland .Melissen schreef drie boeken. Een over Haïti, een over terreurgroep IS en vorig jaar verscheen ‘Van oorlog ga je houden’, over mensen die als militair, medicus, vrijwilliger of journalist naar oorlogen reizen, omdat ze niet meer anders kunnen.
Melissen werd in 2012 Journalist van het Jaar, vanwege zijn reportages over de Arabische revoluties. In 2022 werd hij verkozen tot ‘Journalist voor de Vrede.’

Arja Mari (19.30 uur)

Arja Mari

Arja Mari is schrijver en journalist. Ze schrijft momenteel haar debuutroman en werkt als researcher voor journalistieke docu- en reportageprogramma’s. Afgelopen jaar ontving ze het C.C.S. Cronestipendium voor beloftevolle Utrechtse auteurs. Op Festival Europa draagt ze een essay voor dat ingaat op de sporen die Europese in- en uitsluiting hebben achtergelaten in haar Oost-Europese familie. Daarbij vertelt ze over de zoektocht die ze onderneemt om de intergenerationele patronen als gevolg hiervan te doorbreken. Ze wordt muzikaal begeleid door gitarist Stefan.

En verder (meer info volgt)

Dichter Jasper Albinus

Fotograaf Jan Banning