Podium - Vrijdag 31 mei
Anne Broeksma (17.00 uur)
Anne Broeksma schrijft poëzie, proza en artikelen. In februari is haar non-fictiedebuut Een verhaal met schubben verschenen, een zoektocht naar het schubdier: het vreemdste en meest bedreigde zoogdier op aarde. In 2014 debuteerde ze bij Uitgeverij Atlas Contact met de poëziebundel regen kosmos kamerplant, waarvoor ze het C.C.S. Crone Stipendium ontving. In 2021 volgde Vesper, die genomineerd werd voor de J.C. Bloem Poëzieprijs en voor de Herman de Coninckprijs. De jury van laatstgenoemde prijs schreef erover: ‘Deze poëzie verruimt je blik en doet je dieper ademen. Het is een bundel waar je telkens opnieuw naar terug wil keren.’ Anne schreef jarenlang korte verhalen bij het Shortreads_ collectief en is coördinator van de Eenzame Uitvaart en het Silent Poetry Lab in Utrecht. Ze werkt ook als freelance fondsenwerver voor musea en natuurorganisaties.
Yentl van Stokkum (17.35 uur)
Yentl van Stokkum (1991) is schrijver en dichter. Ze stond op festivals als Lowlands, Dichters in de Prinsentuin en Oerol.
Voor haar in 2020 verschenen poëziedebuut Ik zeg Emily ontving ze het C.C.S. Crone Stipendium.
Ze is medeoprichter van het populaire instagram-account @poëzieiseendaad, waarmee ze de bloemlezing Voor alle dagen samenstelde.
Daarnaast is ze redactielid van literair tijdschrift De Revisor. Haar tweede bundel Winterbloeiers kwam uit in de zomer van 2023. Hierin probeert Yentl grip te krijgen op de toekomst. We weten niet of een geliefde morgen nog bij ons is, maar 90 procent kans dat het regent. In onstuimige, hunkerende gedichten wisselt ze zachte zomeravonden en zware stormen af. Volgens de verwachtingen staan ons extreme omstandigheden te wachten.
Panel over de rol van kunst
Panelgesprek onder leiding van actrice en stand-up comedian Froukje Bouman over de rol van kunst om iets abstracts als de Europese Unie, of democratie, of mensenrechten te verbeelden.
Met:
- Daisy Ranoe, creative director en kunstenaar die helpt om lastige thema's dicht bij een publiek te brengen. Op Festival Europa is haar kunstwerk Vrij Bewegen te zien (op de eerste verdieping bij de roltrappen)
- Duco Tellegen, filmmaker, regisseur, cameraman, producent en geluidsman van voornamelijk documentaires. De laatste jaren maakte hij veel films over mensenrechten.
Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen (18.55 uur)
Een nieuwe grote oorlog in Europa, wie had dat voor mogelijk gehouden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen (Eenvandaag, Trouw, Nu.nl) heeft net zijn 12e reis naar Oekraïne gemaakt, waar hij zijn werk moest doen tijdens Russische aanvallen met zelfmoorddrones en raketten. Melissen zal ingaan op welke bedreigingen deze oorlog vormt voor Europa en wat Europa kan bijdragen aan een oplossing. Met misschien wel als belangrijkste tip: nooit wennen aan deze oorlog. Hans Jaap Melissen (1968) is bezig aan zijn 27e jaar als oorlogsverslaggever. Hij werkt veel in het Midden-Oosten en Afghanistan, maar is de laatste twee jaar vooral te vinden in Oekraïne. Vorig jaar verscheen zijn boek ‘Van oorlog ga je houden’, over mensen die als militair, medicus, vrijwilliger of journalist naar oorlogen reizen, omdat ze niet meer anders kunnen.
Arja Mari (19.30 uur)
Arja Mari is schrijver en journalist. Ze schrijft momenteel haar debuutroman en werkt als researcher voor journalistieke docu- en reportageprogramma’s. Afgelopen jaar ontving ze het C.C.S. Cronestipendium voor beloftevolle Utrechtse auteurs. Op Festival Europa draagt ze een essay voor dat ingaat op de sporen die Europese in- en uitsluiting hebben achtergelaten in haar Oost-Europese familie. Ze wordt muzikaal begeleid door gitarist Stefan.
Panel over de toekomst van landbouw (20.15 uur)
Panelgesprek over de toekomst van landbouw in Europa, onder leiding van Pauline Phoa, onderzoeker en docent Europees Recht met expertise op landbouw en voedsel. Panelleden:
- Jeroen Candel (universitair hoofddocent Landbouw- en Voedselbeleid, Wageningen University and Research)
- Hens Runhaar (hoogleraar Beleid en sturing voor duurzame voedselsystemen aan de Universiteit Utrecht)
- Bine Liem (jongerenvertegenwoordiger in de Nationale Jeugdraad, specialisatie: biodiversiteit en voedsel)
Host op dit podium: Froukje Bouman
Froukje Bouman Flower is actrice, stand-up comedian en moeder, allemaal met wisselend succes. Ze woont onder de gifwolk van Tata Steel, maar weet dat te compenseren met yoga, haverlattes en oppervlakkig ademen.
Froukje tourt sinds 2023 met haar one woman show ‘Daar komt geen Bruid’. Ze kijkt ernaar uit om de sprekers van de Ted Talks op geheel eigen wijze aan- en af te kondigen en bovenal om samen met het publiek erachter te komen wat hen beweegt. Verwacht een moderator die Europa, schrijvers en comedy mixt. Volg haar op Instagram: @froukjeflower