Grote Hal - Vrijdag 31 mei

Dilan Yurdakul (16.35 uur)

Dilan Yurdakul
Foto: Jaap Strijker

Actrice, theatermaakster en schrijfster Dilan Yurdakul werd bekend door haar rol in Goede Tijden, Slechte Tijden, maar heeft daarnaast als theatermaakster de indrukwekkende, persoonlijke solo's Door de Schaduw Heen en Niet gezien, Niet gehoord gemaakt. Ook speelde ze de hoofdrol in de Videoland-serie Bonnie & Clyde, waar ze tevens de bedenker en medeschrijfster van was.

In haar werk onderzoekt ze de menselijke staat en staan familie, patronen en migratie centraal. Onlangs is haar autobiografische roman Maskerziel en de voorstelling Alter verschenen. Op Festival Europa geeft ze een poëtische boekperformance met fragmenten uit haar voorstelling en de roman, begeleid door muzikant Aydin Isler. Dilan laat haar publiek kennismaken met haar familie waarin tot de derde generatie de sporen van migratie voelbaar zijn. Ze reconstrueert haar eigen verwarring en ontreddering zodat ze niet langer is wat haar overkomt, maar wat ze kiest te zijn.

Eva Rovers (17.40 uur)

Eva Rovers
Foto: Frank Ruiter

Eva Rovers is mede-oprichter van Bureau Burgerberaad. In haar meest recente boek Nu is het aan ons. Oproep tot echte democratie, houdt ze een gloedvol betoog om de politiek niet uitsluitend aan politici over te laten. De veelkoppige problemen van de 21e eeuw vragen namelijk om een veelkoppige aanpak: burgerberaden zijn daarvoor ideaal. Verschillende gemeenten in Nederland houden al burgerberaden. Eva Rovers is een veelgevraagd deskundige op het gebied van democratische vernieuwing en treedt regelmatig op in de media. Ze stond ook op festivals als Lowlands en Brainwash.

Mounir Samuel (18.45 uur): Grenzen aan de Vrede

Mounir Samuel (Foto: l'Impossible Amsterdam)
Foto: I'm possible Amsterdam.

De EU werd opgericht om de veiligheid en vrede in Europa te waarborgen. Nu lijkt de vrede op het Europese continent meer dan ooit onder druk te staan. De dreiging van een totale oorlog met Rusland groeit met de dag, terwijl ook Zuidwest-Azië (het Midden-Oosten) in een regionale oorlog lijkt te worden getrokken. Ook binnen Europa zelf lijken de grenzen aan de vrede bereikt. De maatschappelijke spanningen groeien met de dag ,evenals de politieke instabiliteit, protesten en verkiezingswinst van expliciet anti-Europese partijen. 

Te midden van dat alles blijven personen op de vlucht en personen in migratie naar Europa vluchten. Velen van hen verliezen het leven op de moorddadige grenzen van Fort Europa. Ondertussen zijn migratie en asiel onderwerpen waar de grondbeginselen van de EU en het fundament van onderlinge solidariteit en éénheid steeds verder op lijken te breken.

In zijn keynote waarin politicoloog, auteur en journalist Mounir Samuel zijn luisteraars letterlijk en figuurlijk meeneemt naar de grenzen van Europa onderzoekt hij wat het betekent om grenzen aan de vrede te vinden. 'Hoe zorgen we dat de vrede wordt bewaakt?' vraagt hij zich af. En welke verantwoordelijkheid schept het om de vredesgrens te vormen in een wereld vol conflict? 

Mounir Samuel is politicoloog, journalist en auteur van dertien boeken waaronder Jona zonder walvis: een profetie voor Nederland (Uitgeverij Nieuw Amsterdam) over de directe gevolgen en adaptatie aan de klimaatramp én Je mag ook niets meer zeggen: een nieuwe taal voor een nieuwe tijd (Uitgeverij Nieuw Amsterdam) over de grote ongemakkelijke vragen van deze tijd en hoe en in welke taal daar antwoorden op te vinden.  

Meer informatie www.mounirsamuel.nl 

Sander Schimmelpenninck (20.00 uur)

Sander Schimmelpenninck

Sander Schimmelpenninck, onder andere columnist voor de Volkskrant, podcastmaker en schrijver van ‘Sander en de brug’. Hij gaat praten over onder meer kansenongelijkheid. Sander bevindt zich graag tussen de klassieke linksrechtse tegenstelling. Hij is van mening, net als Piketty, dat het huidige kapitalisme disfunctioneel is met als gevolg dat er een groter gat is tussen rijk en arm. Daar staat tegenover dat hij aan politieke correctheid een broertje dood heeft; het slachtofferdenken van veel mensen is weinig productief. Eigen verantwoordelijkheid blijft het uitgangspunt voor een beter bestaan. Lang leve de selfmade (wo)men!

Lise Witteman (21.00 uur)

Lise Witteman

Lise Witteman is jurist (alumna van de Universiteit Utrecht) en schrijver van ‘Sluiproute Brussel - De Europese lobby voor de bv Nederland.' Ze woont en werkt in Brussel en is daar ook co-founder van The Schuman Show, een politieke late night sketchshow. Lise is Teamlead van Bureau Brussel voor het journalistieke platform Follow the Money. Met kritische blik verslaat ze politieke lobby's en netwerken, ook onder andere ook voor de Groene Amsterdammer. Ze komt met een nieuw boek in april 2024! 

Dwight van van de Vijver (presentator, interviewer)

Dwight van van de Vijver
Foto: Willem Jan de Bruin

Dwight van van de Vijver host de main stage en interviewt sprekers. Hij is geboren en getogen in Utrecht en werkte er ook jarenlang als wijkagent, daarna werd hij hulpofficier van justitie en inspecteur. Begin 2018 wint Dwight de publieksprijs ‘Jonge Ambtenaar van het Jaar’. In het najaar 2021 was hij te zien in het programma Drop it, over wapenbezit van Nederlandse jongeren. In 2023 presenteerde hij onder meer  Geboeid - terug naar Indonesië waarin hij samen met drie jongvolwassenen van Indische en Molukse afkomst reist naar het land van hun voorouders. 

Festival Europa in 2019. Foto: Anna van Kooij

Meer namen volgen binnenkort, hou onze website en de socials van de Universiteit Utrect in de gaten voor updates.