Grote Hal - Vrijdag 31 mei

Dilan Yurdakul (16.35 uur)

Dilan Yurdakul
Foto: Jaap Strijker

Actrice, theatermaakster en schrijfster Dilan Yurdakul werd bekend door haar rol in Goede Tijden, Slechte Tijden, maar heeft daarnaast als theatermaakster de indrukwekkende, persoonlijke solo's Door de Schaduw Heen en Niet gezien, Niet gehoord gemaakt. Ook speelde ze de hoofdrol in de Videoland-serie Bonnie & Clyde, waar ze tevens de bedenker en medeschrijfster van was.

In haar werk onderzoekt ze de menselijke staat en staan familie, patronen en migratie centraal. Onlangs is haar autobiografische roman Maskerziel en de voorstelling Alter verschenen. Op Festival Europa geeft ze een poëtische boekperformance met fragmenten uit haar voorstelling en de roman, begeleid door muzikant Aydin Isler. Dilan laat haar publiek kennismaken met haar familie waarin tot de derde generatie de sporen van migratie voelbaar zijn. Ze reconstrueert haar eigen verwarring en ontreddering zodat ze niet langer is wat haar overkomt, maar wat ze kiest te zijn.

Eva Rovers (17.40 uur)

Eva Rovers
Foto: Frank Ruiter

Eva Rovers is mede-oprichter van Bureau Burgerberaad. In haar meest recente boek Nu is het aan ons. Oproep tot echte democratie, houdt ze een gloedvol betoog om de politiek niet uitsluitend aan politici over te laten. De veelkoppige problemen van de 21e eeuw vragen namelijk om een veelkoppige aanpak: burgerberaden zijn daarvoor ideaal. Verschillende gemeenten in Nederland houden al burgerberaden. Eva Rovers is een veelgevraagd deskundige op het gebied van democratische vernieuwing en treedt regelmatig op in de media. Ze stond ook op festivals als Lowlands en Brainwash.

Mounir Samuel (18.45 uur)

Mounir Samuel (Foto: l'Impossible Amsterdam)
Foto: I'm possible Amsterdam.

Mounir Samuel is politicoloog, auteur en performance artiest. Hij werkt op de scheidslijnen van politiek, klimaat, gender, media, taal, kunst en cultuur. Tijdens de revolutie in Egypte, begin 2011, brak hij in de landelijke media door vanwege zijn kennis over dat land en het Midden-Oosten. Hij was een tijd correspondent in het Midden-Oosten en Noord-Afrika voor De Correspondent en De Groene Amsterdammer. Zijn meest recente boek (2023) heet: "Je mag ook niets meer zeggen - Een nieuwe taal voor een nieuwe tijd." Momenteel werkt Mounir veel aan duurzame systeemverandering en klimaatrechtvaardigheid. Hij zal op Festival Europa spreken over klimaat en veiligheid en hoe die twee met elkaar samenhangen. 

Sander Schimmelpenninck (20.00 uur)

Sander Schimmelpenninck

Sander Schimmelpenninck, onder andere columnist voor de Volkskrant, podcastmaker en schrijver van ‘Sander en de brug’. Hij gaat praten over onder meer kansenongelijkheid.

Lise Witteman (21.00 uur)

Lise Witteman

Lise Witeman is jurist (alumna van de Universiteit Utrecht) en schrijver van ‘Sluiproute Brussel - De Europese lobby voor de bv Nederland.' Ze woont en werkt in Brussel en is daar ook co-founder van The Schuman Show, een politieke late night sketchshow. Lise is Teamlead van Bureau Brussel voor het journalistieke platform Follow the Money. Met kritische blik verslaat ze politieke lobby's en netwerken, ook onder andere ook voor de Groene Amsterdammer. Ze komt met een nieuw boek in april 2024! 

Dwight van van de Vijver (presentator, interviewer)

Dwight van van de Vijver
Foto: Willem Jan de Bruin

Dwight van van de Vijver host de main stage en interviewt sprekers. Hij is geboren en getogen in Utrecht en werkte er ook jarenlang als wijkagent, daarna werd hij hulpofficier van justitie en inspecteur. Begin 2018 wint Dwight de publieksprijs ‘Jonge Ambtenaar van het Jaar’. In het najaar 2021 was hij te zien in het programma Drop it, over wapenbezit van Nederlandse jongeren. In 2023 presenteerde hij onder meer  Geboeid - terug naar Indonesië waarin hij samen met drie jongvolwassenen van Indische en Molukse afkomst reist naar het land van hun voorouders. 

Festival Europa in 2019. Foto: Anna van Kooij

Meer namen volgen binnenkort, hou onze website en de socials van de Universiteit Utrect in de gaten voor updates.