Filmzaal - Vrijdag 31 mei

Shadow Game (16.30 uur)

Filmposter Shadow Game

Prijswinnende film (Gouden Kalf en de Prix Europa) over alleenreizende minderjarige vluchtelingen die proberen de grenzen van Europa over te steken. Drie jaar lang volgden regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel de jongens uit Shadow Game op hun tocht door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland. Shadow Game is een gefilmd verslag van de verstrekkende gevolgen van het Europese asielbeleid. Je kijkt deels mee door de telefoons van de hoofdpersonages. Nu overal in Europa hekken zijn opgetrokken, is asiel zoeken bijna onmogelijk geworden. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen en komen op hun pad agressieve grenspolitie tegen. Het is een coming of age verhaal. Zullen ze all obstakels overwinnen?

(90 min)

Songs of Earth (18.50 uur)

Songs of Earth filmposter

Regisseur Margreth Olin keert terug naar haar geboorteplaats, de betoverende vallei Oldedalen in Noorwegen, voor een liefdevolle ode aan zowel deze majestueuze omgeving als aan haar ouders. Al zijn hele leven wandelt haar ondertussen 84-jarige vader Jørgen, door deze naar verluidt mooiste vallei van Noorwegen. Als kind nam hij zijn dochter al mee en ook nu neemt hij haar een heel jaar lang mee op zijn tochten door het magnifieke landschap. Je ziet en hoort de natuur en schuivende gletsjers, met een prachtige score, door het London Contemporary Orchestra. Songs of Earth is een grootse natuurfilm met Liv Ullman en Wim Wenders als uitvoerende producenten. “Our first love was nature. Let’s not forget…”

(90 min)

Tony, de film (21.05 uur)

Tony filmposter (over Tony Chocolonely)

In TONY laat een groep idealistische Nederlandse journalisten (waaronder Teun van de Keuken) op confronterende wijze zien wat er mis is met de cacao-industrie. Zo stelt de documentaire moderne slavernij op plantages in West-Afrika en de oncontroleerbaarheid van het Fairtrade-label aan de kaak. De film laat bovendien de oprichting zien van het merk Tony’s Chocolonely. Lukt het Tony om slaafvrije chocola te produceren? Het is een documentaire in droogkomische Keuringsdienst van Waarde-stijl.

(61 min)