Filmzaal - Vrijdag 31 mei

Voor de films kun je online een gratis kaartje bestellen, maar je kan ook spontaan naar de zaal toekomen en kijken of er nog een plekje is. Er staat een medewerker van 't Hoogt on Tour bij de deur.

Shadow Game (16.30 uur)

Filmposter Shadow Game

Prijswinnende film (Gouden Kalf en de Prix Europa) over alleenreizende minderjarige vluchtelingen die proberen de grenzen van Europa over te steken. Drie jaar lang volgden regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel de jongens uit Shadow Game op hun tocht door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland. Shadow Game is een gefilmd verslag van de verstrekkende gevolgen van het Europese asielbeleid. Je kijkt deels mee door de telefoons van de hoofdpersonages. Nu overal in Europa hekken zijn opgetrokken, is asiel zoeken bijna onmogelijk geworden. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen en komen op hun pad agressieve grenspolitie tegen. Het is een coming of age verhaal. Zullen ze all obstakels overwinnen?

(90 min)

Songs of Earth (19.00 uur)

Songs of Earth filmposter

Regisseur Margreth Olin keert terug naar haar geboorteplaats, de betoverende vallei Oldedalen in Noorwegen, voor een liefdevolle ode aan zowel deze majestueuze omgeving als aan haar ouders. Al zijn hele leven wandelt haar ondertussen 84-jarige vader Jørgen, door deze naar verluidt mooiste vallei van Noorwegen. Als kind nam hij zijn dochter al mee en ook nu neemt hij haar een heel jaar lang mee op zijn tochten door het magnifieke landschap. Je ziet en hoort de natuur en schuivende gletsjers, met een prachtige score, door het London Contemporary Orchestra. Songs of Earth is een grootse natuurfilm met Liv Ullman en Wim Wenders als uitvoerende producenten. “Our first love was nature. Let’s not forget…”

(90 min)

Gerlach, de laatste boer (21.00 uur)

Poster van film Gerlach

Een feelgood film over de eigenwijze akkerbouwer Gerlach. Op IDFA in 2023 uitgeroepen tot beste Nederlandse documentaire. Een liefdevol en humoristisch portret van akkerbouwer Gerlach, die al zestig jaar boert onder de rook van Schiphol. Om hem heen heeft hij alles zien veranderen. Zijn simpele houten huisje is inmiddels ingeklemd door een Shell tankstation, een McDonalds en distributiecentra. Met veel toewijding zorgt hij voor zijn aardappelen, bieten, graan en aardbeien op zijn akkers in Amstelveen, met hulp van zijn beste vriend Rinus. Tussen de werkzaamheden door is zijn boerenwoning een verzamelpunt voor buren en vrienden, die hun droge humor en levensvreugde met hem delen.

(77 min)