Een huiskamer waar iedereen zich lekker voelt

“Dit is een droombaan!", zegt clubmanager Sandy van Heerde. "In veel opzichten. Ik heb de mooiste werkplek van de universiteit en ik draag bij aan de band tussen alumni en medewerkers, dwars door disciplines en generaties heen."

"Mijn hart gaat nog altijd sneller kloppen als ik door het Academiegebouw en de Faculty Club loop. Hier draait alles om ontmoeting: studenten die hun diploma ophalen, een promotie of oratie met trotse wetenschappers, gezellige diners en interessante lezingen of een academische plechtigheid als de dies natalis. Er is voor iedereen wel wat. En overal voel je de band met de universiteit. Het maakt niet uit welke functie je hebt of hoe oud je bent. En dat maakt de Faculty Club tot een prachtige, bruisende plek."

Eenzaam in de torenkamer?

Portret Sandy van Heerde
Sandy van Heerde studeerde Rechten en Nederlands aan de Universiteit Utrecht. Sinds een aantal jaar is zij de clubmanager van de Faculty Club.

"Of het geen eenzame job is daarboven in die torenkamer? Die vraag krijg ik wel vaker. Dat is absoluut niet het geval. Mijn dag begint meestal tussen acht en negen uur. Dan breng ik mijn spullen inderdaad naar ‘mijn torenkamer’ en meld ik bij de receptie dat ik in huis ben. Nadat ik mijn eerste mails heb beantwoord, de ledenadministratie bijgewerkt of vergaderingen voorbereid, vind je mij vaak weer beneden. Dan is het tijd voor overleg met cateraar Vineyard, een kennismaking met nieuwe samenwerkingspartners, afspraken over evenementen of het onderhoud van het pand. Vaak loop ik nog een rondje en maak ik een praatje met gasten in de Faculty Club of collega’s in het Academiegebouw. En als ik dan weer een tijdje in het bruisende leven beneden heb gezeten, vind ik het heerlijk om even in alle stilte boven in mijn torenkamer te werken. Juist die combinatie is zo fijn."

Het voelt als een cadeautje dat ik zulke mooie activiteiten mag organiseren.

"De manager is de enige die in dienst is van de Faculty Club. Mijn werk is enorm afwisselend: van beleid en strategie voor de Faculty Club tot concrete plannen voor acties en zorgen dat ze ook nog eens succesvol worden uitgevoerd. Het loopt van langetermijnplannen tot communicatiemiddelen, zeg maar. Gelukkig werk ik intensief samen met de super actieve programmacommissie. Zij bedenken de mooiste activiteiten voor leden en ik zorg dan weer dat deze uitgevoerd kunnen worden. De laatste jaren vinden er steeds meer activiteiten plaats. Variërend van muzikale Happy Hours tot aan bijzondere themadiners, inspirerende lezingen en verrassende interviews met bekende Nederlanders. Op deze avonden ben ik inderdaad wel eens laat thuis. Dus ja, soms zijn het lange dagen, maar eenzaam is het zeker niet."   

Wat wil je met de Faculty Club?

"Met de Faculty Club wil ik graag mensen verbinden. Vooral onze activiteiten dragen bij aan het leggen van contacten en het ontmoeten van elkaar: de kern van de Faculty Club. De Huiskamer van de Club zit in het iets stillere deel van het gebouw en is daardoor soms minder makkelijk te vinden. Het is daarom goed om de deuren letterlijk en figuurlijk meer open te gooien voor alle maandelijkse ontmoetingen, culturele evenementen, huiskamerdebatten en bijzondere diners, ook door minder conventioneel te programmeren. Onze activiteiten worden met het jaar meer divers en ons publiek daarmee internationaler en jonger. Een mooi voorbeeld daarvan is de online Escaperoom ‘Het spookt in het Academiegebouw’ die ik heb georganiseerd in coronatijd. Hij was drie keer uitverkocht en ik kreeg zelfs vragen vanuit de hele universiteit of anderen hem kunnen kopen, lenen of door ons laten organiseren. Hier kwamen ook veel nieuwe, jonge en internationale leden op af die ik tot dan toe nog nooit gezien had in de Faculty Club. Het voelt als een cadeautje dat ik zulke mooie activiteiten mag organiseren.

Daarnaast probeer ik krachten te bundelen en samen te werken met anderen. Zoals met Studium Generale, International Neighbour Group en PhD Netwerk PROUT. Samen kom je immers verder. Verder ondersteunen we sinds twee jaar ook inhoudelijke activiteiten van studenten, onze aankomende alumni. Denk aan de samenwerking met Utrecht Union, die een interviewreeks met bekende Nederlanders organiseert. Maar ook aan Utrecht Entrepreneur Group, die studenten verbindt met jonge ondernemers. Dat werkt enorm; ook hierdoor hebben we veel jonge alumni erbij gekregen. De viering van het Perzisch Nieuwjaar Now Ruz in de lente van 2023 vond ik een van de hoogtepunten qua sfeer. Precies zoals ik het voor me zie: er waren mensen van alle leeftijden, disciplines, nationaliteiten en culturen. Iedereen genoot van lekker eten, bijzondere verhalen, goede gesprekken en een tentoonstelling die door verschillende leden was georganiseerd. De opkomst was groot, er werden prachtige gedichten voorgedragen en wereldartiest Farid Sheek speelde live. Toen voelde ik me reuzetrots op deze plek!"

Wat heb jij met Utrecht?

"Utrecht heeft een heel speciaal plekje in mijn hart, en de universiteit absoluut ook. Ik heb hier met veel plezier gestudeerd, ik heb mijn man hier ontmoet, mijn kinderen zijn in Utrecht geboren, en wonen en studeren op hun beurt ook weer in Utrecht, en ik werk nu al twintig jaar voor de universiteit. Ik heb al heel wat voetstappen in Utrecht achtergelaten en geniet nog steeds enorm van onze mooie stad."

Wat zie je in de glazen bol?

"Mijn persoonlijke ambitie is dat de Faculty Club in 2030 dé bruisende ontmoetingsplek van de Universiteit Utrecht is. Nog meer een huiskamer waarin mensen van allerlei verschillende generaties, disciplines en nationaliteiten elkaar treffen en zich lekker voelen. Verder hoop ik dat de Faculty Club op termijn over meer ruimte kan beschikken. Ik zou bijvoorbeeld graag de bar en het restaurant van elkaar willen scheiden, een deel van de tuin inrichten als orangerie en de kelder bij de Club betrekken, zodat we meer mensen kunnen herbergen en nog meer activiteiten organiseren. Verder zie ook een programma op locatie wel voor me, bijvoorbeeld in het Utrecht Science Park of op de campus van University College. Het zou mooi zijn als de Faculty Club meer de universiteit in trekt! Ik wens van harte dat de Club een plek wordt waar iedereen zich welkom voelt en waar mensen graag naartoe gaan om elkaar te ontmoeten, om wat te leren, om te werken of om gezellig te socializen. Precies een huiskamer eigenlijk.“

Over Sandy van Heerde

Sandy van Heerde studeerde Rechten en Nederlands aan de Universiteit Utrecht. Na haar opleiding werkte ze eerst een tijdje als woordvoerder en communicatieadviseur bij de Nederlandse Spoorwegen. Sinds 2000 werkt zij voor de universiteit, eerst als communicatieadviseur en later als teamleider corporate communicatie. “Maar één plek leek me echt te gek: de Faculty Club. Hier komt alles voor mij samen en kan ik mijn kennis en ervaring combineren met mijn liefde voor de universitaire gemeenschap.”