Wat is grensoverschrijdend gedrag precies?
Vaak gaat het om een patroon van ‘kleine’ opmerkingen en herhalende gebeurtenissen. Ook als ze ieder op zich niet heel dramatisch lijken, kan de opeenstapeling en het aanhoudende karakter ervan grensoverschrijdend zijn. Bovendien kan de ‘dader’ oprecht overtuigd zijn niets verkeerd te hebben gedaan, waardoor een gesprek over het gedrag snel ontaardt in een zinloos welles-nietes.
Dat iets grensoverschrijdend is, ligt niet altijd besloten in het gedrag zelf. Het gaat ook om de vraag of het past bij de situatie, de onderlinge verhoudingen, en de manier waarop je geacht wordt je werk te doen. Als een collega elke dag hetzelfde flauwe grapje met je uithaalt, is dat niet langer ‘humor’, maar wordt het pesten. En als de baas je ongevraagd bestookt met verliefde appjes, is dat geen ‘compliment’, maar een vorm van intimidatie.
Een overzicht van 88 verschillende studies onder meer dan 70.000 vrouwelijke medewerkers toont overtuigend aan dat die dagelijkse ondermijnende ervaringen net zo schadelijk zijn voor de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers als een eenmalige intense ervaring, zoals een verkrachting.
Naomi Ellemers, hoogleraar organisatiegedrag
Dit is een fragment uit de column ‘Of gedrag grensoverschrijdend is, zie je niet aan de gevolgen uit het Financieel Dagblad (alleen te lezen voor abonnees).