Sociale wetenschappers over de coronacrisis
Ongelijkheid man en vrouw terug op zelfde niveau als voor coronacrisis
Sociologen presenteren rapport 'Anderhalf jaar corona: Impact op de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in werk, zorg en welzijn.'
Experts waarschuwen bij nieuwe coronagolf: 'Overheid pas in actie bij paniek'
De overheid is niet goed voorbereid op een nieuwe coronagolf in het najaar aldus wetenschappelijke experts, waaronder Tanja van der Lippe.
Thuiswerkadvies
Sociologe Anne van der Put bij RTV Utrecht over de voor- en nadelen van het vervallen van het thuiswerkadvies (vanaf min. 8:50- 14:30).
Minder zoenen, niezen in je elleboog en winkelmandjes ontsmetten: deze corona-gewoontes houden we erin
In 2 jaar corona hebben we veel nieuwe gewoontes aangenomen. Welke willen we houden nu bijna alle maatregelen zijn afgeschaft? Hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe bij EenVandaag over welke maatregelen we ook echt gaan volhouden.
Terug naar de drukte en drie zoenen? 1,5 meter afstand had óók voordelen
Bijdrage van John de Wit en Anouk Keizer in AD/Algemeen Dagblad over de nadelen, maar ook de voordelen van de anderhalve metersamenleving.
Te lezen met een gratis account AD.
Draagvlak voor maatregelen afgebrokkeld
Gedragspsycholoog Henk Aarts op RTL Nieuws over het naleven van de coronamaatregelen. "Mensen zijn er moe van om te wachten of alles weer opengaat of juist niet. Mensen willen hun vrijheid terug."
Zit de jeugd collectief in een dip?
Corona en de bijbehorende maatregelen hebben een grote impact gehad op het mentaal welzijn van jongeren. Hoogleraar Marloes Kleinjan in EOS wetenschap over het functioneren van jongeren.
Jongvolwassenen twijfelen over booster
Vincent Buskens, hoogleraar Sociologie en lid van het expertteam vaccinatiebereidheid, ziet de bereidheid tot het halen van een booster afnemen naarmate men jonger is. Lees meer over de beweegredenen in de webedition van het NRC.
Wel of geen prik?
Leerkracht en masterstudent Tessa van den Brink en hoofddocenten Tim Mainhard en Bjorn Wansink onderzochten of en hoe docenten omgaan met het corona-vaccinatiedebat in de klas.
Hoe laat je je niet te veel raken door slecht coronanieuws?
Hoogleraar Marloes Kleinjan op NU.nl over het vermogen van mensen om te herstellen van stress en tegenslag.
Bij de vierjarigen rollen de woorden ‘lockdown’ en ‘quarantaine’ er al vloeiend uit
Onderzoek naar de invloed van corona(maatregelen) op het leven van jonge kinderen.
Alleen te lezen met abonnement NRC.
Politiek zou meer rekening moeten houden met verschillende scenario's
Adviseurs, waaronder sociologe Tanja van der Lippe, doen opnieuw een pleidooi voor een goed doordachte langemijnstrategie voor het coronabeleid.
Alleen te lezen met abonnement NRC.
Zitten we deze week voor het laatst op kantoor?
Het zal voor veel kantoorwerkers wel weer even omschakelen zijn als thuiswerken straks weer het devies wordt. Sociologe Tanja van der Lippe deed veel onderzoek naar thuiswerken in coronatijd.
Zijn ongevaccineerden nog over te halen?
Sociaal-psychologe Madelijn Strick in het AD/Algemeen Dagblad. 'Mensen die te weinig kennis hebben kunnen er alsnog voor openstaan, maar bij de mensen die écht niet willen, ligt dat anders'.
Te lezen met een gratis account AD.
Jongeren hebben het mentaal lastig, maak deze gevoelens bespreekbaar
Praten met jongeren over de problemen die zij ondervinden van de coronamaatregelen kan helpen. Orthopedagoge Kisten Buist deed er onderzoek naar.
Wees voorbereid op verschillende coronascenario's
Er is een strategie voor de lange termijn nodig voor de coronapandemie. Vijf wetenschappers, waaronder Tanja van der Lippe schreven op Platform Overheid een artikel over mogelijke scenario's.
Geen 1,5 meter meer went snel, 'maar handen schudden komt vrijwel niet terug'
Mensen vervallen snel weer in oude gewoonten. Zo zullen we er snel weer aan wennen binnen anderhalve meter afstand van elkaar te komen. Maar het geven van een hand is een ander verhaal. Hoogleraar Henk Aarts legt op NU.nl uit waarom.
‘Er is groeiende onzekerheid over de overheid’
Interview met sociaalpsycholoog Kees van den Bos op 'Sociale Vraagstukken' over het vertrouwen in de overheid en de huidige polarisatie in de samenleving.
Hoe praat je als ouder met je tiener over vaccinatie?
Susan Branje geeft op Linda.nl 5 tips voor een goed gesprek tussen ouder en kind.
Schutterend gaan we na de 1,5 meter terug naar ‘normaal’
Langzaam maar zeker keren we terug naar het oude 'normaal'. Niet iedereen zit hier meteen op te wachten. Wetenschappers, waaronder Denise de Ridder, geven hun visie hierop in het Parool.
Te lezen met een gratis account van het Parool.
Corona-interventies? Zet in op duurzame verbetering, met ‘quick and dirty’ bereik je weinig
Het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) biedt scholen sinds vorige week een ‘menukaart’ met interventies voor de aanpak van corona-achterstanden.
Onderwijskundig adviseur Claudy Oomen legt uit hoe je tot de juiste keuze komt, en adviseert scholen om vooral in te zetten op duurzame verbetering.Wereldwijd meer eenzaamheid door corona: verschilt dat gevoel per cultuur?
Waar wordt eenzaamheid door veroorzaakt? En verschilt het per cultuur? Sociale wetenschapper Luzia Heu op Nu.nl over haar bevindingen.
‘Coronatijd opent de ogen voor de tijdsdruk waar we in leven’
De kloof tussen jonge en oude mensen is in de coronatijd toegenomen. Jonge mensen voelen zich thuis gevangen, terwijl oudere mensen daar minder last van hadden. Aldus hoogleraar Sociologie Tanja van der Lippe in een interview op 'Sociale Vraagstukken.'
Hoogleraar gedrag denkt dat mensen zich wel weer aan de coronaregels gaan houden
Met het terugdraaien van de versoepelingen moeten mensen zich ook weer meer aan de maatregelen gaan houden. Hoogleraar John de Wit is optimistisch en denkt dat iedereen dat gaat doen.
Leerachterstand op basisschool: ‘Te makkelijk gedacht dat ze het wel inhalen’
Onderwijskundige Lotte Henrichs deed onderzoek naar de effecten van het aangepast lesgeven tijdens de pandemie. “Corona heeft de problemen vergroot”, stelt ze.
Terug naar het oude normaal. Voor sommigen prettig, voor anderen minder.
Hoogleraar Stefan van der Stigchel op RTV Utrecht over de terugkeer naar het oude normaal. "Over het algemeen wen je weer snel aan de drukte." Maar niet iedereen zal het er even gemakkelijk mee hebben.
Analyse van criminaliteit in grote steden gedurende de lockdown
Sociologe Amy Nivette verzamelde van 27 verschillende grote steden, wereldwijd, de criminaliteitsdata van voor, tijdens en na de (eerste) lockdown.
Het belang van knuffelen
"Vanaf het prilste begin van ons bestaan is aanraking belangrijk, en dat blijft daarna ons hele leven zo", aldus Anouk Keizer bij RTL Nieuws.
4 op de 10 jongeren zit in een kwetsbare situatie
Ontwikkelingspsycholoog Odilia Laceulle onderzocht jongeren tijdens de coronacrisis. "Een groot aantal jongeren geeft aan in een kwetsbare situatie te zitten."
Raken we straks overprikkeld als de samenleving wordt heropend?
Cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel bij BNR over de vraag of we eigenlijk nog wel terug willen naar de situatie van voor de lockdown.
Na een week vol woede over het coronabeleid, blijkt het Radio 538-feest de druppel
Wetenschappers stellen vragen bij de exacte onderzoeksopzet van de experimenten. Zo ook universitair docent Applied Data Science Caspar van Lissa in het NRC.
Alleen te lezen met abonnement NRC.
Leesonderwijs tijdens coronacrisis: ervaringen en tips van basisschoolleerkrachten
Een rapport ván leerkrachten vóór leerkrachten. "Het zou zonde zijn als we verliezen wat we tijdens de eerste lockdown, in het voorjaar van 2020, geleerd hebben."
Eerste 8 maanden coronacrisis: veerkrachtige relaties en gezinnen
Sociaal-psycholoog Esther Kluwer onderzocht samen met collega's de impact van corona op de veerkracht van relaties en gezinnen. Lees het verslag op GGZnieuws.nl
Zorgen voor de kinderen tijdens corona: de rol van de vader wordt weer kleiner
Sociologen onderzochten de effecten van de coronacrisis op verschillen in werk, zorg en welzijn tussen mannen en vrouwen.
Zo blijf je mentaal fit in het thuiskantoor
Een goede balans tussen werk en privé is van groot belang, aldus hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe op NU.nl.
Eén op de tien Utrechtse ouders is sinds coronacrisis ontevreden over steun van eigen partner
Hoogleraar Susan Branje ziet grote verschillen tussen gezinnen. Een goede relatie helpt in deze coronatijd. "Wie dat niet heeft, heeft het in deze tijd zwaarder."
Te lezen met een gratis account van het AD.
Je moet de weg vooruit stap voor stap toelichten en uitleggen waarom elke keuze wordt gemaakt
Interview in de Volkskrant met hoogleraar John de Wit over de strategie voor versoepelingen.
Alleen te lezen met abonnement de Volkskrant.
Wat betekent de coronacrisis voor startende jongeren op de arbeidsmarkt?
Hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe voorspelt dat het voor jongeren lastiger zal worden om door te groeien.
De avondklok en het vertrouwen in het coronabeleid
Een analyse in Buitenhof met o.a. hoogleraar Sociale Psychologie Kees van den Bos.
Avondklokzaak Viruswaarheid is rechtsstaat in optima forma
'Mensen willen vooral duidelijkheid. De verwarring over de avondklok werkt als een soort stoorzender die bij mensen negatieve reacties kan oproepen."
Liever een jaartje zittenblijven dan een somber kind?
Hoogleraar Wim Meeus in NRC Next over opvoedstijlen in coronatijd. 'Laissez faire' of 'Opvoeden met gezag'?
Alleen te lezen met abonnement het NRC.
Zonder duidelijk doel is een avondklok moeilijk vol te houden
Een avondklok kan leiden tot meer zwaarmoedigheid, zeker als het doel onduidelijk is, waarschuwt psycholoog Kees van den Bos in Trouw.
Alleen te lezen met abonnement Trouw.
Kwart jongeren heeft klachten door lockdown
Kirsten Buist in RTL nieuws over de impact van de (verlengde) lockdown op het leven van jongeren (start fragment vanaf ca. 07:50).
Er is licht aan het einde van de tunnel, maar voor grote groepen mensen worden het hele donkere dagen voor kerst
Hoogleraar psychologie Kees van den Bos over de gevolgen van de nieuwe lockdown. "Juist deze kerst wil je samen kunnen zijn."
Pandemie verscherpt tegenstellingen tussen klassen, niet tussen jong en oud
Hoe is het na bijna een jaar pandemie met de verschillen tussen jong en oud? En tussen de verschillende klassen? Hoogleraar Sociologie Cok Vrooman maakt de balans op.
Thuiswerken vergroot kans op werkverslaving, want 'de rem is eraf'
Het wegvallen van de barrière tussen werk en privé maakt dat mensen makkelijker verslaafd raken, aldus Wilmar Schaufeli.
Je presteert beter door te thuiswerken in nette kleren
Kledingkeuze brengt je in een bepaalde mindset, aldus hoogleraar Sociale Psychologie Kees van den Bos.
Coronacrisis kans voor emancipatie in Nederland
Onderzoekers keken naar de belangrijkste verschillen tussen mannen en vrouwen op het terrein van werk, zorg en welzijn in de maand juni.
Vaders gingen tijdens lockdown vaker voor hun kinderen zorgen
Mara Yerkes en anderen onderzochten de rol van vaders in de opvoeding tijdens de lockdown. Kan de veranderde situatie een boost geven aan de nog altijd te trage emancipatie in Nederland?
Wat als je je familie niet wil zien met kerst?
Mogen we straks samen kerst vieren? En als we dan toch geen zin hebben om aan te schuiven aan het familiediner? Susan Branje in Quest over familierelaties.
'Handhaaf scherper bij mensen die zich niet aan coronaregels houden'
'Wacht niet te lang met handhaven en grijp snel in als mensen zich duidelijk niet aan de coronaregels houden', betoogt sociaal psycholoog Kees van de Bos bij RTL Nieuws.
Lang leve onze humor: waarom we juist nu grappen nodig hebben
Humor is niet alleen grappig zijn. Sociaal psycholoog Madelijn Strick over het nut van humor.
'Kabinet moet nieuwe tactieken bedenken voor tweede golf'
Sociaal psycholoog Kees van den Bos wil gedragsdeskundigen in het Outbreak Management Team. Er moet meer creativiteit in het beleid komen zodat mensen zich daadwerkelijk aan de regels houden.
De Nederlander radicaliseert, van links tot rechts
Houd bij de maatregelen niet alleen oog voor de stok, maar ook voor de wortel, vindt professor Kees van den Bos. ‘Mensen hebben ontspanning nodig.’
Veerkracht helpt, maar het is geen tovermiddel dat ons de coronacrisis door sleept
‘Nederlanders willen zo graag dingen oplossen, maar we moeten accepteren: soms is het gewoon even niet zo leuk.’
De tweede lockdown wordt een zwaardere dobber dan de eerste
Het terugdringen van het virus moet weer een doel worden dat mensen aanspreekt, aldus sociaal-psycholoog Kees van den Bos.
Waarom is het zo moeilijk om je aan de coronaregels te houden?
'De mens is een complex gewoontedier', aldus gedragspsychologe Marieke Adriaanse.
Te lezen met een gratis account van het AD.
Coronagrappen doen een mens aantoonbaar goed
Humor over de quarantaine helpt tegen somberheid. Psychologe Madelijn Strick over het belang van humor in crisistijden.
Een online behandeling bij rouw om coronadoden
Onderzoek naar de effecten van een online behandeling voor mensen die tijdens de coronacrisis een dierbare hebben verloren, en die vastlopen in hun rouwproces.
Coronaregels beter naleven? Dit is hoe jij je vrienden, familie en buren kunt helpen!
Onderzoek van socioloog Tobias Stark wijst uit dat sociale netwerken kunnen helpen bij het bestrijden van het coronavirus.
Te lezen met een gratis abonnement van het AD.
Volledig thuiswerken komt twintigers en dertigers niet ten goede
Tanja van der Lippe over de gevolgen van thuiswerken voor jongere werknemers. "Het kan de ongelijkheid op de arbeidsmarkt zelfs vergroten."
Alleen te lezen met abonnement het NRC.
‘OP SLOT’ – Portretten uit de psychiatrie in de corona-tijd
De effecten van de social distancing-maatregelen op patiënten met een psychische stoornis.
Professioneel geïsoleerd: jonge werknemers hebben het lastig
Wie thuis werkt is minder zichtbaar en kan op een cruciaal punt in zijn carrière ‘professioneel geïsoleerd’ raken, aldus hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe.
Sociale bubbel en avondklok: gaat Nederland op de Belgische toer?
Best een goed idee die sociale bubbel en een avondklok voor de horeca, aldus Prof.dr. Kees van den Bos. Maar het beleid moet vooral duidelijk zijn.
Te lezen met een gratis account van het Parool.
Coronacrisis heeft amper effect op de taakverdeling thuis
Prof.dr. Tanja van der Lippe in Trouw over de hardnekkigheid van traditionele rolpatronen.
Thuiswerken blijft voorlopig de norm, zo houd je het vol
Stefan van der Stigchel, hoogleraar Cognitieve Psychologie, geeft tips om het thuiswerken beter vol te kunnen houden.
Onbedoelde gevolgen en problemen: waarom zijn we bang voor COVID-19?
PhD-student Zhipeng Sun - in quarantaine in thuisland China - over wat ons bang maakt op het moment dat we met een onverwachte ramp worden geconfronteerd.
Hoe onze ‘inner circle’ kan helpen om de coronaregels beter na te leven
Mensen houden zich beter aan de maatregelen als ze zien dat mensen in hun directe netwerk dit ook doen, aldus Utrechtse onderzoekers.
Het is broodnodig te zeggen dat paashaas een vitaal beroep is
Sociaal-psycholoog Madelijn Strick over het belang van humor in tijden van corona.
Rechtvaardige autoriteiten zijn als pantserbeits
Het belang van rechtvaardige autoriteiten in tijden van angst en onzekerheid.
Deze crisis is het moment om thuis de taken beter te verdelen
"Dit is hét moment voor vaders om een grotere rol in het leven van hun kroost te krijgen. Maar hoe doe je dat?"
Te lezen met een gratis account van het AD.
Veelgehoorde anderhalvemeterexcuses en of die ergens op slaan
Hoogleraar sociale psychologie Kees van den Bos noemt de argumenten ‘zelfrechtvaardigingen’ en begrijpelijk in de unlock-periode waar Nederland nu inzit.
Waarom we allemaal zo moe zijn? Dankzij corona staan we permanent ‘aan’
Sociaal psycholoog Kees van den Bos over wat deze tijd zo pittig maakt. En hoe we er mee om kunnen gaan.
Te lezen met een gratis account van het AD.
Baangarantie in coronatijd. Staat de vrouw er slechter voor?
Vooral vrouwen lijken de dupe te worden van de gedwongen ontslagen als gevolg van de coronacrisis.
Een mondkapje laat zien dat je aan andermans belang denkt
Van oproepen tot zelfbeheersing is weinig te verwachten. Maar wel tot sociaal gedrag. Hoogleraar Denise de Ridder, in de Gedragscolumn over afstand houden „voor jou”.
Alleen te lezen met abonnement het NRC.
Vaders doen sinds coronacrisis meer in huis, zeggen ze
Vaders doen vaker zorgtaken in de corona-lockdown. Maar moeders doen niet minder. De verdeling blijkt ongelijk.
Alleen te lezen met abonnement het NRC.
Geef ruimte aan de creativiteit van mensen
‘Er zijn maar twee manieren waarop je gedragsverandering echt volhoudt: het moet makkelijker worden of leuker', aldus Denise de Ridder.
AI van Universiteit Utrecht moet helpen om snel corona-onderzoeken te vinden
Het project ASReview van hoogleraar Rens van de Schoot kan helpen de juiste teksten te vinden tussen duizenden onderzoeken.
Burgercollectieven staan klaar om de post-coronasamenleving vorm te geven
De coronacrisis zet aan tot sociale betrokkenheid en gemeenschapszin. Hoe zorgen we dat ze bestendig zijn?
Meer vrijheid vraagt van burgers meer zelfbeheersing
Met goede voorbeelden en handreikingen worden we waarschijnlijk minder snel nonchalant, aldus Denise de Ridder.
Alleen te lezen met abonnement het NRC.
Niemand ziet dat je je thuis volpropt met drie broodjes kroket
Nederland werkt voorlopig nog massaal thuis. Dat vraagt óók om aandacht voor de gezondheid van werknemers, aldus hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe.
Waarom de jeugd zich nog altijd braaf aan alle maatregelen houdt
Jongeren beseffen de lange termijn impact niet en zijn zeer gehecht aan oudere generaties, aldus hoogleraar Jeugdcultuur Tom ter Bogt.
De drugsoorlog in Mexico lijkt oneindig, zelfs in tijden van corona
Cultureel antropoloog Wil Pansters ziet heil in de aanpak van de huidige president van Mexico: "Het is een beleid van de lange adem."
Humor is essentieel in tijden van crisis
Lachen we nog wel genoeg in deze onzekere tijden? Lachdeskundige Sibe Doosje beantwoordt zes vragen.
Corona legt tekortkomingen kantoortuin bloot
Het einde van de kantoortuin? Cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel over de effecten van de coronacrisis op het werken op kantoor.
In de greep van de dood
Sterven en afscheid in tijden van corona. Essay met bijdrage van cultureel antropologe Yvon van der Pijl.
Overheid wees transparant in strijd tegen het coronavirus
Voor de volksgezondheid en de economie is het noodzakelijk dat het beleid op betrouwbare inzichten rust. Maak codes en data daarom openbaar, betogen Caspar van Lissa c.s.
Alleen te lezen met abonnement het NRC.
De angst maakt plaats voor nonchalance en opstandigheid
Het draagvlak voor de lockdown brokkelt langzaam af. De angst voor het virus ebt weg.
Alleen te lezen met abonnement de Volkskrant.
Huidhonger en eenzaamheid in coronatijd
Onderzoek van dr. Anouk Keizer naar thuisisolatie, het gebrek aan aanraking en mentaal welzijn. Deelnemers gezocht.
Consortium onderzoekt verband COVID-19 en verlies reukvermogen
Utrechters sluiten zich aan bij meer dan 600 wetenschappers die de relatie COVID-19 en verlies reukvermogen gaan onderzoeken.
Hoeveel draagvlak heeft het coronabeleid nog?
De meeste Nederlanders houden zich aan de regels zo lang er een concreet doel is. Aldus sociaal psycholoog Kees van den Bos.
Te lezen met een gratis account van het Parool.
Een gebrek aan sociale contacten? Dat is net zo schadelijk als roken
Sociaal psycholoog Naomi Ellemers over de (nadelige) gevolgen voor de gezondheid van sociale isolatie.
Een kliklijn voor wie geen afstand houdt? ‘Nu is het belangrijk’
Hoogleraar Sociale Psychologie Kees van den Bos in het Parool over gewijzigde omgangsvormen.
Te lezen met een gratis account van het Parool.
De kracht van de lach
Grappen in tijden van corona. Sociaal psycholoog Madelijn Strick over de betekenis van humor.
Wat weten we van (de problemen met) beeldschermgebruik van jongeren? En wat kunnen ouders ermee?
Deze tijd brengt intensief beeldschermgebruik met zich mee. Universitair docent Ina Koning beantwoordt vragen hierover.
De goed- of slechtheid van de mens tijdens de coronacrisis
Sociaal en organisatiepsycholoog Naomi Ellemers in de Balie (podcast).
Geen eindexamen. Dus ook geen bijpassende rituelen. Hoe erg is dat voor jongeren?
Hoogleraar Jeugdcultuur Tom ter Bogt denkt dat het wel meevalt. "Jongeren zijn flexibel genoeg".
Alleen te lezen met abonnement het NRC.
Hoe het beste om te gaan met coronastress?
'Als we geen controle voelen, kan een gevoel van machteloosheid omslaan in paniekerig kuddegedrag', aldus hoogleraar Klinische Psychologie Iris Engelhard.
Alleen te lezen met abonnement VN.
Leg beter uit hoe we ons gedrag moeten aanpassen
Denise de Ridder in de gedragscolumn van NRC over de rol van de overheid in de coronacrisis.
Wat doet de coronacrisis met onze psyche?
Een paar dagen geen school. Leuk of toch niet? Hoogleraar Catrin Finkenauer over de invloed van de coronacrisis op de psyche van volwassenen en kinderen.
Alleen te lezen met abonnement de Volkskrant.
Waarom wil de ernst van de coronacrisis maar niet doordringen?
Hoogleraar Sociale Psychologie Kees van den Bos over individualisme versus groepsbelang, gevoelens van onkwetsbaarheid en gezagsgetrouwheid.
Te lezen met een gratis account van het Parool.
Tips over thuiswerken in tijden van het coronavirus
De "segmenteerders" die werk en privé willen scheiden, krijgen het moeilijk, aldus hoogleraar Sociologie Tanja van de Lippe.
COVID-19: Statistieken interpreteren
Hoogleraar Sociologie Marcel van Assen interpreteert de statistieken rondom de coronacrisis.
Isabel houdt haar kinderen thuis: 'Ik ben niet bang voor de leerplichtambtenaar'
Hoogleraar Educatie Jan van Tartwijk bij RTL Nieuws over het al dan niet thuishouden van kinderen van school in verband met het coronavirus.