Ontwikkelingspsychologie

Over de afdeling

De afdeling Ontwikkelingspsychologie bestudeert de ontwikkeling van baby's, kinderen en jongeren. In onze visie krijgt deze ontwikkeling vorm door een voortdurende wisselwerking tussen individuele kenmerken en de omgeving.

Contact

Martinus J. Langeveldgebouw

Martinus J. Langeveldgebouw

Adres: 

Heidelberglaan 1, 3584 CS Utrecht

Tel: 030 253 4700 (receptie)

Openingstijden: 

ma7:15-22:00
di7:15-22:00
wo7:15-22:00
do7:15-22:00
vr7:15-20:30
zaGesloten
zoGesloten

In dit gebouw: 

  • Faculteit Sociale Wetenschappen
  • Departement Educatie & Pedagogiek
  • Departement Psychologie
  • Onderwijsadvies & Training
  • Faculteitsbureau

Faciliteiten: 

Onderzoek

De afdeling Ontwikkelingspsychologie onderzoekt hoe kinderen zich sociaal ontwikkelen door een wisselwerking tussen omgevingsinvloeden en persoonskenmerken. Belangrijke omgevingsinvloeden daarbij zijn opvoeding, relaties met leeftijdgenoten en (sub)cultuur. Belangrijke persoonskenmerken zijn temperament, persoonlijkheid, sociale cognitie en cognitieve vermogens.

Het onderzoek richt zicht op normatieve en problematische sociale ontwikkeling (vooral gedragsproblemen), met veel aandacht voor interventies om deze ontwikkeling te beïnvloeden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van combinaties van longitudinaal, experimenteel en effect-onderzoek.

Leerstoelen

Onderwijs

Het onderwijs van de afdeling leert studenten de ontwikkeling van kinderen en adolescenten te begrijpen en positief te beïnvloeden.

Samenwerking

De afdeling zoekt voortdurend uitwisseling met de praktijk. Hierdoor kunnen nieuwe kennis en inzichten vanuit de afdeling snel worden toegepast. Door inbreng vanuit de praktijk sluiten bovendien onderzoek en onderwijs  van de afdeling goed aan op het werkveld. Wilt u met ons samenwerken? Neem dan contact met ons op via onze afdelingsmanager, zodat we de mogelijkheden kunnen verkennen.

Expertises
Vroege ontwikkeling
Sociale relaties (vriendschappen, pesten)
Sociale cognities (zelfbeeld, narcisme, identiteit, sociale waarneming)
Cognitieve Ontwikkeling en Schoolpsychologie
Medewerkers

Op de medewerkerssite is uitgebreide informatie te vinden over de medewerkers van de afdeling.