Korsakov: de vergeten ziekte of de ziekte van het vergeten

Alcoholverslaving en Korsakov

Het syndroom van Korsakov betreft ernstige verstoring van het cognitief functioneren, met name geheugen en executieve functies, door hersenbeschadiging, samenhangend met overmatig, chronisch alcoholgebruik en bijbehorende slechte eetgewoonten (vitamine tekort). Korsakov patienten krijgen niet altijd de zorg en aandacht die ze nodig hebben. Ze worden ‘vergeten’  in de klinische praktijk en in de publieke belangstelling.

Sinds begin 2015 is Albert Postma een dag per week verbonden aan Korsakov instelling Slingedael te Rotterdam om daar als hoofd van de onderzoekscommissie vorm te geven aan nieuw onderzoeksbeleid en – ambitie gerelateerd aan de recent verworden TopCare status: middels gericht onderzoek de praktijk en het leefklimaat van bewoners te verbeteren. 
Diverse studenten van de Universiteit Utrecht draaien mee in verschillende onderzoeken. Het streven is nieuwe fundamentele kennis te verwerven en bestaande fundamentele kennis te benutten om de praktijk te verbeteren en nieuwe direct op de praktijk gerichte studies op te starten.

Onder leiding van: Albert Postma; Hilda van den Oosterkamp, manager Slingedael

In samenwerking met: dr. Erik Oudman (Psychologische Functieleer UU) en Slingedael
Financiering door: Slingedael en Topcare
Duur project: tot 2024

> Lees publicatie 'Smartwatch aids time-based prospective memory in Korsakoff syndrome: a case study'

Onderzoeker