Hoe help je mensen hun gedrag te veranderen?
In de psychologie wordt al tientallen jaren onderzoek gedaan naar motivatie en het vermogen om goed te presteren. Schreeuwen tegen medewerkers helpt in ieder geval niet. Maar wat dan wel en wat niet?
Ten eerste is duidelijk dat mensen niet als ‘uitblinkers’ geboren worden. Om te kunnen laten zien wat je waard bent, of om tot topprestaties te komen, is nodig dat talentvolle mensen via hun netwerk de juiste kansen krijgen om hun kennis en vaardigheid te vergroten, dat ze oefenen om ervaring en uithoudingsvermogen op te bouwen en dat ze vertrouwen krijgen in hun eigen kunnen.
Ten tweede is het zo dat aanwakkeren van competitie en onderlinge rivaliteit allerlei ongewenste effecten met zich meebrengt. Benadrukken dat het werk ook ‘topsport’ is, zorgt ervoor dat mensen jaloers worden op elkaar, een groter risico lopen op stress en burn-out en in de verleiding komen om de gevraagde resultaten te laten zien door de boel te bedriegen.
Om optimaal te presteren, moet je eerst weten wat precies de bedoeling is, en daar voor de juiste instructies, vaardigheden, en middelen tot je beschikking hebben.
Naomi Ellemers, hoogleraar organisatiegedrag
Dit is een fragment uit de column ‘Emotionele intelligentie is sleutel tot gezonde cultuur’ uit het Financieel Dagblad (alleen te lezen voor abonnees).