Akwaglot

AKWAGLOT - Morgen maken we samen

Om 385 jaar wetenschap in Utrecht te vieren, was er in de zomer van 2021 een drijvend duurzaam kunstwerk verrezen in de Catharijnesingel van Utrecht genaamd AKWAGLOT. Op en rondom het landmark van het lustrum organiseerden Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en diverse partners allerlei leuke en leerzame activiteiten. AKWAGLOT was een plek voor ontmoeting en dialoog met bewoners van de stad Utrecht.

De creatie van het platform

AKWAGLOT was een creatie van DE JENZ: een samenwerking tussen kunstenaars Vibeke Jensen en Santiago De Waele. Samen bedachten zij de naam: AKWAGLOT; die combineert de uitspraak van aqua - water en zijn kwaliteiten van stroming en beweging, aanpassingsvermogen aan de omgeving en gevoeligheid; met -glot een Grieks woord voor tong dat verwijst naar 'een tong hebben', 'spreken, schrijven of geschreven worden in een taal'. Het kunstwerk drijft, en brengt vele tongen en manieren van spreken samen.

Het platform symboliseert een universiteit zonder muren - open voor de hele gemeenschap

Vibeke Jensen en Santiago De Waele
Makers van het kunstwerk
Het verrijzen van het platform in de singel

Activiteiten

Ondanks de coronapandemie gebeurde er van alles op en rondom het platform op het gebied van wetenschap en kunst, waaronder lezingen, discussies met onderzoekers en omwonenden in de vorm van een podcast, projecten waarin scholieren en studenten zich samen inzetten voor de buurt, en allerlei theater, zang, en dans activiteiten.