Activiteiten

Alumnibijeenkomst Sociale Geografie en Planologie Rotterdam - Katendrecht

Zaterdag 21 september 2019

Katendrecht: Hip, bruisend, maar nog steeds rauw

Vroeger Chinatown, zeemanskwartier en hoerenbuurt, tegenwoordig home of the hip. Schiereiland Katendrecht heeft zich in een paar jaar tijd ontpopt tot een van de meest bruisende zones van de stad, zonder z’n rauwe rafelrandjes te verliezen. (bron: Rotterdam Tourist Information)

Geachte Alumnus,

Het departement Sociale Geografie en Planologie en de studievereniging V.U.G.S. hebben dit keer een alumniprogramma samengesteld in Rotterdam - Katendrecht.

Van harte nodigen wij u uit om op zaterdag 21 september aanstaande deel te nemen aan deze stadsexcursie. Stadsgeograaf en alumna Els Desmet zal u meenemen in de verhalen over Katendrecht n.a.v. het initiatief van het Verhalenhuis Belvedere. Aansluitend gaat u dit schiereiland zelf ontdekken door een rondwandeling, die begeleid wordt door twee stadsgidsen. Daarnaast is gelegenheid om uw studiegenoten weer te ontmoeten en bij te praten. Hieronder treft u het programma en de praktische informatie over aanmelden en betalen aan.

Wij hopen u van harte op 21 september aanstaande in Rotterdam te mogen begroeten.

Met vriendelijke groet,

Manuwari Nunumete
h.t. commissaris intern der V.U.G.S.

Erika van Middelkoop
Coördinator alumnibeleid Sociale Geografie en Planologie

 

Programma zaterdag 21 september 2019:

13.00 – 13.30 uur
Ontvangst met koffie/thee en iets lekkers


13.30 – 13.35 uur
Welkom


13.35 – 14.30 uur
Lezing over ‘Initiatief Verhalenhuis Belvedere op Katendrecht’ door Els Desmet, Stadsgeograaf

Els Desmet is mede initiatiefnemer van het Verhalenhuis Belvedere op Katendrecht. Dit initiatief is uitgegroeid van een groepje vrijwilligers dat in een gebouw dat leeg stond kleinschalige initiatieven organiseerde, tot een succesvolle sociale onderneming.

Een sociaal onderneming waar de waarde van de superdiversiteit van Rotterdam centraal staat.

Els vertelt over het ontstaan en de bedoeling van het initiatief, over een aantal activiteiten en gaat in op de  verbindingen met bewoners van Katendrecht. Zij heeft aandacht voor  de ‘genius loci’,  en de kunst van het luisteren naar de plek.

Els werkt al jaren op allerlei plekken in Rotterdam vanuit het perspectief van bewoners aan fysieke veranderingen. Op basis van deze ervaringen zal zij in haar lezing ook aandacht besteden aan ingrediënten die van belang zijn om productief  samen te kunnen werken met bewoners en ondernemers aan verbeteringen van de stad, de ontwikkeling van parken, wijken en ontmoetingsplekken  en vele andere projecten.

Vanzelfsprekend is er ruimte om vragen te stellen.

Nieuwsgierig geworden? Neem alvast een kijkje op www.belvedererotterdam.nl of www.bureauelsdesmet.nl


14.45 – 16.15 uur Rondwandeling over de Kop van Zuid en Katendrecht door ‘Rondleiding Rotterdam’, Nico Goezinne

De Kop van Zuid staat vol met iconische architectuur, met linken naar emigratie en cruises en in Katendrecht liggen de verhalen en herinneringen voor het oprapen. 

In de tijd dat Rotterdam enkel bekend stond als Havenstad heeft de stad heel bewust architecten van naam aangetrokken om ons ook De Skyline te geven. Al om ook weer bekend te worden als nieuwe stad en als Architectuurstad. (Architectuurstad waren we namelijk ook al voor WOII) Het resultaat is vooral te zien op de Kop van Zuid.

Katendrecht is het schiereiland ernaast, dat meegetrokken werd in de Rotterdamse vaart van vernieuwing, met alle geografische vraagstukken die daarbij horen.

Natuurlijk wordt alles aangevuld met de beste verhalen. Katendrecht: FKA Rosse buurt / Chinatown; nu het gebied dat verandert en waar feitelijk alle Rotterdamse verhalen te vertellen zijn. De meeste zijn van de Kapenezen (oud-bewoners van Katendrecht/De Kaap) zelf. En natuurlijk over de architectuur.

16.15 – 17.30 uur

Afsluiting en borrel

 

Praktische informatie  

Wanneer: zaterdag 21 september 2019

Tijd: van 13.00 – 17.30 uur
Bijdrage: € 25,00 per persoon

Locatie: Zaak Acht (loods van de Fenix Food Factory), Veerlaan 19 D te Rotterdam

Routebeschrijving:

Met het OV
Op Rotterdam Centraal Station pak je de metro D (richting de Akkers) of metro E (richting Slinge). Uitstappen op halte Wilhelminaplein is het leukste, vanuit daar loop je via de Kop van Zuid richting Hotel New York (tussen de wolkenkrabbers door). Bij Hotel New York loopt u via de Rijnhavenbrug naar de overkant waar je rechts de Fenix Food Factory ziet liggen.

Met de auto
Navigatiesystemen hebben moeite met ons adres, we adviseren je daarom om Deliplein te gebruiken wanneer Veerlaan 19D niet gevonden wordt. 
Parkeren op Katendrecht is betaald en beperkt. Op de Kop van Zuid (te bereiken via de loopbrug) zijn verschillende openbare betaalde parkeergarages. Het is verboden om op de kade te parkeren, hier wordt ook regelmatig op gecontroleerd. https://www.zaakachtrotterdam.nl/route

Aanmelden en betalen:

Aanmelden: graag vóór 10 september 2019 via https://www.formdesk.com/universiteitutrecht-geo/alumnibijeenkomstSGPL_ExcursieRotterdamKatendrecht

Prijs: € 25,00 per persoon, graag overmaken via https://onlinesales.uu.nl/alumnibijeenkomst_rotterdam_katendrecht

 

Informatie is ook terug te vinden op www.vugs.nl/vereniging/alumni