Activiteiten voor alumni Sociale Geografie en Planologie

Alumni bijeenkomst
Sociale Geografie en Planologie
Zaterdag 13 mei 2023

In 2023 bestaat het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) 150 jaar. Naar aanleiding hiervan organiseert het Allard Pierson de tentoonstelling Open kaart – van atlas tot streetmap. Een tentoonstelling over zeven eeuwen cartografie, die ook een blik in de toekomst werpt.

Dit is een mooie aanleiding om de jaarlijkse alumni bijeenkomst dit jaar in Amsterdam te organiseren. Het bestuur van het departement Sociale Geografie en Planologie en het bestuur van de Studievereniging V.U.G.S. nodigen u dan ook van harte uit en hopen u op zaterdag 13 mei aanstaande in Amsterdam te mogen verwelkomen.

Programma

TijdstipOnderdeel
13.00 – 13.30 uurOntvangst met koffie/thee in het Allard Pierson
13.30 – 14.10 uur

Welkom en korte inleiding over tentoonstelling door Reinder Storm,
Conservator cartograaf en samensteller tentoonstelling Open Kaart van atlas tot streetmap

Wat zeggen kaarten over hoe we de wereld zien? Hoe groot is de invloed van kaarten op ons dagelijks leven? Welke rol speelt Nederland in de geschiedenis van het in kaart brengen van de wereld? Aan de hand van talrijke kaarten en atlassen vanaf de vijftiende eeuw tot nu, neemt de tentoonstelling Open kaart bezoekers mee op reis.

De kaarten komen allemaal uit de cartografiecollectie van het Allard Pierson, een van de belangrijkste van Europa, waarvan de kern afkomstig is van het jubilerende KNAG
.

Reinder Storm is conservator cartografie, geografie en reizen bij het Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het beheer van de cartografische collectie strekt zich uit over vele duizenden kaarten, atlassen en aanverwante materialen. Speciale vermelding verdienen de deelcollecties van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG), met als hoogtepunt de verzameling losse kaarten die afkomstig is van het befaamde antiquariaat van Frederik Muller.

Meer informatie is te lezen op de website van Allard Pierson Open kaart van atlas tot streetmap

14.15 – 15.45 uur

Bezoek tentoonstelling Open kaart van atlas tot streetmap (op eigen gelegenheid)

15.45 – 17.00 uur

Borrel in het Allard Pierson

Praktische informatie

Wanneerzaterdag 13 mei 2023
Tijd: van 13.00 – 17.00 uur
Bijdrage: € 25,00 per persoon

Voor de toegang tot de tentoonstelling kunt u gebruik maken van de
volgende kaarten: Museumkaart, Vriendenloterij-kaart, Vereniging Rembrandt, Stadspas, IAmsterdam Card, ICOM, Vriend/Donateur/Senator Allard Pierson.
Mocht u niet in het bezit zijn van één van deze kaarten, dan graag een toegangskaart bij de kassa van het museum kopen. Toegangsprijs tentoonstelling is € 14,50 per persoon.

Locatie: Allard Pierson 
Oude Turfmarkt 127-129 te Amsterdam