Onderzoek en maatschappij

40-Jarig ensemble Camerata Trajectina ontvangt Visser-Neerlandiaprijs voor Cultuur
Camerata Trajectina

Muziekgezelschap Camerata Trajectina krijgt de Visser-Neerlandiaprijs voor Cultuur van het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV). De prijs wordt toegekend omdat het gezelschap er al 40 jaar in slaagt om een repertoire van onbekende muziek en liederen uit de periode 1550-1700 bekend te maken. Aan de prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden. De prijs werd uitgereikt tijdens het jubileumconcert van Camerata Trajectina op 30 november in Utrecht. Het ensemble, waarvan prof. dr. Louis Grijp (hoogleraar Nederlandse liedcultuur) de artistiek leider is, werd 40 jaar geleden opgericht door twee Utrechtse studenten Muziekwetenschap: Jan Nuchelsmans en Jos van Veldhoven.

Dik van der Meulen wint Libris Geschiedenis Prijs voor ‘Koning Willem III’
Biografie Koning Willem III 1817-1890

De Libris Geschiedenis Prijs 2014 is gegaan naar Koning Willem III, 1817-1890 van Dik van der Meulen, het derde deel van de drie Koningsbiografieën die aan de Universiteit Utrecht werden geschreven ter gelegenheid van 200 jaar koninkrijk. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De jury onder leiding van prof. dr. Heleen Dupuis was vol lof over de “meeslepend geschreven” biografie: “Dit fascinerende boek is in zekere zin een rehabilitatie van een man die bekendstond als koning gorilla.”

Het eerste deel uit de reeks Koningsbiografieën, Koning Willem I, 1772-1843 door Jeroen Koch, stond dit jaar op de tiplijst van de AKO Literatuurprijs en was ook genomineerd voor de Prinsjesboekenprijs, de prijs voor het beste politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar.

Documentaire ‘De waarde van de geesteswetenschappen’
Documentary ‘The Value of the Humanities’

Wat is de waarde van de geesteswetenschappen voor de maatschappij? Over deze vraag, die de laatste jaren steeds vaker wordt gesteld, maakte regisseur Shanti van Dam een documentaire. Prominente internationale wetenschappers, waaronder Rosi Braidotti, Frits van Oostrom en Paul Schnabel, reflecteren op dit belangrijke vraagstuk. Zij schetsen een inspirerend beeld van de mogelijkheden die de geesteswetenschappen bieden om begrip te krijgen van wat de mens vermag in een globaliserende en snel veranderende wereld. De film werd in september uitgezonden door de VPRO op het themakanaal NPOdoc.

www.dewaardevandegeesteswetenschappen.nl

Frits van Oostrom ontvangt eredoctoraat aan Open Universiteit
Prof. dr. Frits van Oostrom

De Utrechtse universiteitshoogleraar prof. dr. Frits van Oostrom ontving op 26 september een eredoctoraat van de Open Universiteit. Hij kreeg dit “vanwege de wijze waarop hij zijn grote wetenschappelijke betekenis voor het onderzoek naar de Nederlandse letterkunde van de Middeleeuwen op aansprekende wijze toegankelijk weet te maken voor een groot publiek.” De rede die Van Oostrom bij de aanvaarding van zijn eredoctoraat hield, waarmee hij veel lof oogstte onder de aanwezigen, werd integraal gepubliceerd door ScienceGuide.

Koninklijke onderscheidingen voor Orlanda Lie en Maarten Prak
Prof. dr. Orlanda Lie en prof. dr. Maarten Prak

Prof. dr. Maarten Prak (Economische en sociale geschiedenis) en emeritus prof. dr. Orlanda Lie (Middeleeuwse cultuur) kregen vrijdag 25 april, aan de vooravond van Koningsdag, een Koninklijke onderscheiding. Beiden zijn benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. In totaal werden zeven hoogleraren van de Universiteit Utrecht onderscheiden.

Hoogleraar Erik Huizer opgenomen in Internet Hall of Fame
Erik Huizer, foto marketingfacts.nl

Erik Huizer, hoogleraar internettoepassingen aan de Universiteit Utrecht en CTO van SURFnet, is opgenomen als ‘Global Connector’ in de prestigieuze Internet Hall of Fame. Huizer komt hiermee in het gezelschap van internetgrootheden als Vint Cerf en Jon Postel (grondleggers van het moderne internet), Linus Torvalds (de uitvinder van Linux) en Tim Berners-Lee (uitvinder van het WWW). Volgens de jury verdient Huizer deze plek vanwege "zijn bijdrage aan groei, connectiviteit en gebruik van het internet, zowel wereldwijd als in Nederland".

Onderwijs

UU-alumnus Eric van der Donk gekozen tot beste geschiedenisdocent 2014
Eric van der Donk, beste geschiedenisdocent van 2014

Tijdens de Nacht van de Geschiedenis op 18 oktober in het Rijksmuseum is Eric van der Donk uitgeroepen tot beste geschiedenisdocent 2014. Hij is oud-student van de Universiteit Utrecht (vakgroep geschiedenis en IVLOS) en is momenteel stagebegeleider in de educatieve master Geschiedenis aan de UU. Eric van der Donk is geschiedenisdocent van de openbare regionale scholengemeenschap Lek en Linge in Culemborg.

De verkiezing, een initiatief van omroep NTR en het Rijksmuseum, werd dit jaar voor de eerste keer georganiseerd. Juryvoorzitter Hans Goedkoop over Van der Donk: “Hij is in elke vezel en op elke dag van het jaar betrokken bij zijn vak en heeft daarmee het vak geschiedenis op zijn school een uitzonderlijke status bezorgd”.

Keltisch is meest gewaardeerde opleiding van Nederland
Keltische talen en cultuur

De meest gewaardeerde bacheloropleiding in het hele hoger onderwijs is Keltische talen en cultuur van de Universiteit Utrecht. Dat blijkt uit de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2014. De studenten Keltisch geven een 4,86 (op een schaal van 5) voor tevredenheid over hun opleiding. Ook de docenten krijgen er het hoogste cijfer: een 4,7.

De NSE is het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek voor alle studenten in het hoger onderwijs. Landelijk deden ruim 200.000 studenten aan de enquête mee, in Utrecht 8610 studenten.

Historicus Maarten Prak wint Docentenprijs 2013-2014
V.l.n.r. (from left to right) Marc van Mil,  Bert van der Zwaan (rector magnificus), Maarten Prak

Maarten Prak, hoogleraar Sociale en economische geschiedenis, heeft de Docentenprijs 2013-2014 van de Universiteit Utrecht gewonnen. Hij wordt door studenten geprezen om zijn enthousiasme. Ze beschrijven zijn colleges als een ware belevenis en noemen hem “een rolmodel voor studenten”. De jury kent Prak de Docentenprijs toe “vanwege zijn bijdragen aan onderwijsvernieuwing en -verbetering, aandacht voor de individuele student en aanstekelijke enthousiasme.”