Genetisch onderzoek

Door genetisch onderzoek kunnen de oorzaken van ziekten ontdekt worden en kunnen nieuwe DNA-testen ontwikkeld worden. De verkregen kennis wordt gebruikt om fokdieren zo te selecteren, dat het risico op gezondheidsproblemen afneemt.

Ziektegenen opsporen

Om een ziektegen op te sporen vergelijken we het DNA van patiënten met de erfelijke aandoening zowel onderling als met het DNA van gezonde dieren van hetzelfde ras. Het is van het grootste belang dat de patiënten dezelfde ziekte hebben en dat de diagnose nauwkeurig vastgesteld wordt. Daarom zijn ook altijd specialisten van het Universitair Dierenziekenhuis te Utrecht betrokken bij het onderzoek.

Monogene en complexe ziektebeelden

Voor monogene ziektebeelden - die door één enkele verandering in het DNA veroorzaakt worden - zijn minimaal zes patiënten nodig om de oorzaak op te sporen. Een belangrijk kenmerk van monogene ziektebeelden is dat deze vaak in nestgenoten waargenomen worden. Als de DNA-verandering bekend is stellen wij direct diagnostiek beschikbaar voor het opsporen van de dragers van de ziekte. Deze dieren hoeven niet uitgesloten worden van de fokkerij, mits ze niet gekruist worden met andere dragers. Voor complexe ziektebeelden - die veroorzaakt worden door meerdere veranderingen in het DNA - zijn groepen van minimaal 50 patiënten vereist.

Opslag van DNA voor onderzoek

Wij zijn altijd bereid om bij verdenking van een erfelijke ziekte het DNA van patiënten op te slaan voor later onderzoek. Voorwaarde is dat het ziektebeeld van de patiënt beoordeeld is door een specialist van het Universitair Dierenziekenhuis te Utrecht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het expertisecentrum via ecgg@uu.nl.

DNA-testen

Op de website van het Universitair Dierenziekenhuis vindt u een overzicht van DNA-testen die het expertisecentrum aanbiedt.

DNA testen voor fokkers en eigenaren